NEZADOVOLJSTVO HRVATSKIH LIJEČNIKA

Nakon sastanka u Ministarstvu zdravstva uoči velikog prosvjeda liječnika, Luetić poručio: ‘Podržavamo ih’

Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

Održan je sastanak predstavnika Ministarstva i HUBOL-a i KOHOM-a

U Ministarstvu zdravstva održan je sastanak s predstavnicima Inicijative mladih liječnika koji najavljuju prosvjed za 24. rujna. Mladi liječnici najavljuju prosvjed zbog lošeg stanja u zdravstvu. Zahtjevaju reformu zdravstvenog sustava u svrhu poboljšanja statusa pacijenata i liječnika, pregovaranje za njihova prava, kao i reformu specijalističkog usavršavanja, te izmjene uredbe o koeficijentima složenosti poslova u javnim službama.

Krešimir Luetić nakon sastanka komentirao je da je iznenađen i rekao da ih je ministar informirao da je u javnom savjetovanju zakon o zdravstvenoj zaštiti koji rješava reprezentativnost liječničkog sindikata, koji oni nisu imali sedam godina.

Rekao je kako vezano uz koeficijente, ministarstvo podržava prijedlog izjednačavanja koeficijenata specijalista i subspecijalista, kao i liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i bolnici. No na traženje 10 posto koeficijenata za specijalizante, ministarstvo nije dalo odgovor.

”Ministarstvo se ogradilo da se to tiče i odluka na razini Vlade i ministarstva financija. Po pitanju ravnopravnog plaćanja liječnika rekli su da su uvjereni da će taj zakon biti donijet do kraja proljetnog zasjedanja Sabora”, kazao je Luetić.

Kazao je kako je ministar predstavio reformu i rekao udrugama da se očituju o reformi.

”Ministar je rekao da će reformski paket uskoro biti u javnom savjetovanju”, kazao je Luetić.

”Prosvjed nije bio tema razgovora, ali dajemo podršku prosvjedu. Podržavamo zahtjeve inicijative”, napomenuo je Luetić.

“Dobar je početak, ali volio bih vidjeti završetak ovog sastanka”, kazao je Boris Vujević, dopredsjednik Hrvatske udruge bolničkih liječnika.

“Mladi liječnici imaju svoje zahtjeve koji su legitimni, ali bitno je da se s tih riječi i zahtjeva prijeđe na djelo. Vjerujemo da će barem ova reprezentativnost i koeficijenti upaliti”, rekao je Vujević.

Vujević je rekao kako se nada da će se i stariji liječnici pridružiti mladima, te kako HUBOL i KoHoM podržavaju mlade liječnike.

”Mi ćemo sigurno biti prisutni. Zahtjevi mladih kolega su legitimna. Dosta toga nalazi se i u prijedlogu reforme, no nije pitanje na papiru, pitanje je da prijeđemo s papira na djelo. Ali to nikako da se desi”, komentirao je Vujetić.

Dopredsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata zadovoljna je što će se Zakonom biti riješena reprezentativnost Sindikata kako bi mogli pregovarati o zahtjevima sindikata.

Predsjednica KoHOM-a Nataša Ban Toskić rekla je kako nije nezadovoljna današnjim sastankom, a da su dogovorili da će se dogovoriti.

“Razgovarali smo o općim načelima zdravstvene reforme, ali o provedbenom planu ne. Mislim da bi pretjerala kad bih rekla da sam zadovoljna ovim sastankom, ali ministar Beroš je izjavio želju za suradnjom. Obećanjima vjerujemo dok nas iznevjere”, izjavila je Ban Toskić, a prenosi RTL.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari