BATOMALJSKI LISTOVI U OSLU: Župan Komadina razgledao krčke glagoljičke rukopise iz 15. stoljeća

Nije, međutim, poznato postoji li ideja o otkupu vrijednih glagoljičkih listova iz jedne od najvećih privatnih zbirki starih rukopisa u svijetu, one gospodina Martina Schoyena

U okviru službenog posjeta Oslu, a povodom prezentacije zdravstvenog turizma Kvarnera, župan Zlatko Komadina posjetio je gospodina Martina Schoyena, vlasnika jedne od najvećih privatnih zbirki starih rukopisa u svijetu čija se vrijednost procjenjuje na 105 milijuna dolara.

Razlog posjete bila je činjenica da bogata zbirka g. Schoyena među mnogim vrijednim originalnim rukopisima sadrži i dva glagoljička lista pisana u prvoj polovici XV. stoljeća na otoku Krku, stoji u priopćenju Primorsko-goranske županije.

Riječ je o pravilima svjetovne bratovštine Svete Marije od Gorice kod Jurandvora iz godine 1425., pisanim mješavinom hrvatskog čakavskog i hrvatskog crkvenoslavenskog jezika, s ukrasnim glagoljičkim slovima i inicijalima.

Pored navedenog zbirka gospodina Schoyena sadrži i tri vrlo stara hrvatska rukopisa iz Dalmacije, pisana beneventanom na latinskom jeziku, iz XI., XII. i XIII. st., s tekstovima sv. Augustina i sv. Grgura Velikog.

Glagoljički listovi predstavljaju ostavštinu poznatog krčkog popa glagoljaša Vinka Premude. U tekstu se spominju Senj, Rab, Rijeka, te „otok“ (vjerojatno Krk). Spominju se također “Mikula, knez krčki, modruški, senjski i pročaja” i njegova žena “gospa kneginja Dorotija te knez Ivan, “bana Mikule sin”, i “kneginja gospa Elizabeta”.

Spomenuti knez Ivan čije ime je zapisano u ovim glagoljičkim listovima boravio je na dvoru Švedskoga kralja Erica s kojim je bio osobni prijatelj. Kralj Eric je u to vrijeme bio zajednički kralj Danske, Švedske i Norveške.

Pored župana Komadine gospodina Schoyena posjetili su i veleposlanik Republike Hrvatske u Kraljevini Norveškoj, Nj.E. Hrvoje Marušić i direktorica TZ Kvarnera, Irena Peršić Živadinov.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari