SVE VIŠE IH ODUSTAJE

Video | Beroš i liječnici u sukobu zbog ugovora: ‘Ne smiju se vjenčati, moraju vratiti božićnice…’

Pet godina specijalizacije i još toliko rada u istoj bolnici, obveza je mladih liječnika, a sto tisuća eura dug koji bolnici mora vratiti jedna liječnica jer je ugovor odlučila prekinuti ranije. Dio je to sve većeg sukoba liječnika i ministra Beroša

Odradila je specijalizaciju iz urologije i položila specijalistički ispit, prije dvije godine htjela je iz bolnice u Sisku prijeći u onu u Karlovcu. Spriječio ju je dug bolnici.

“Došla mi je cifra od 522 tisuće kuna koje bi trebala vratiti ako odem raditi u Karlovac. To su ugovori koje smo mi nazvali robovlasničkima jer to i jesu, očekujete od nekoga da radi, imaginarno ga plaćate i očekujete onda da to vrati to je robovlasništvo”, kaže Mirjana Livojević, urologinja Opće bolnica Dr. Ivo Pedišić u Sisku.

Do kraja ugovora ostala su joj još dva mjeseca.

“Sada nakon ta dva mjeseca mogu otići gdje god hoću. Ne mogu me zadržati niti su me motivirali da ostanem tamo”, objašnjava Livojević.

Nakon što je ministar Beroš poručio da takvi ugovori više ne postoje, bolnički liječnici tvrde suprotno. Objavili su izračun prema kojem – ako odluči prekinuti radni odnos liječnica bolnici u kojoj je završila specijalizaciju treba isplatiti 100 tisuća eura. Iz HUBOL-a kažu takvih ugovora je mnogo.

“Ne smiju vjenčati se ili iz bilo kojeg drugog razloga prijeći u drugi grad. Jer su u obvezi vratiti bruto plaće, i ne samo to već i regres, dar za dijete, božićnicu”, govori Ivan Bekavac iz Hrvatske udruge bolničkih liječnika.

Iz Ministarstva zdravstva poručuju od 2019. takvi ugovori su daleko od robovlasničkih.

“Iako se ustanove osiguravaju ugovorom o obvezi rada u ustanovi u vremenskom periodu koliko traje specijalizacija, dana je zakonska mogućnost i ranijeg odlaska uz povrat samo stvarnih troškova specijalizacije u razmjerno odrađenom vremenu”, kažu iz Ministarstva zdravstva.

Iz inicijative mladih liječnika se ne slažu. Kažu, puno je onih koji potpisuju i bjanko zadužnice.

“Troškovi specijalizacije su trošak mentora, postdiplomskog studija, knjižica, a u ugovore su stavljeni ti paušalni iznosi od proračunske osnovice po mjesecu specijalizacije što nije temeljeno ni na kakvim stvarnim troškovima. Nije ugodno potpisati takav ugovor. Osjećaš se manje vrijednim”, kaže Marin Smilović iz Inicijative mladih liječnika.

Zato liječnici traže da se uvedu državne specijalizacije.

“Liječnik sklapa ugovor s Ministarstvom zdravstva i nakon što položi specijalistički ispit ima pravo izabrati gdje će u Hrvatskoj raditi”, poručuje Bekavac.

Traže promjenu jer na ovaj način, kažu, svakim danom bit će sve manje onih koji u ovakvom sustavu žele raditi, prenosi Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari