POSTOJE DRUGE OPCIJE

Video | Sutra je Valentinovo, ali romantika nikad nije bila skuplja. Cijena ruža kreće se oko 4 eura

Pažnju voljenoj osobi najčešće iskazujemo ružama, no to se može napraviti i drugim cvijećem, koje je možda ljepše, a čak i jeftinije

Krenula je pomama za najvećim simbolom Valentinova – ružama. Cvjećarnice spremne, a pravi romantici već pripremaju iznenađenja svojim boljim polovicama.

“Danas sam naručio dostavu cvijeća supruzi na posao. Radi od 8 do 16 pa će dobiti buket. Mene nema, ja sam van Hrvatske preko tjedna tak da bude neko iznenađenje”, govori Mario iz Zagreba.

Zaljubljenima bi ove godine problem mogla predstavljati cijena. Ruže su skuplje nego lani. Cijena im divlja, danas su dvostruko skuplje nego prije tri godine.

“Lani je bila 25-30 kuna aranžirana, a ove godine će bit oko 4 eura, ovisi kako se doda dekoracija uz ružu. Promijeni se cijena za takve dane. Nama dobavljači promijene, pa moramo i mi našim dragim kupcima kojih mi je isto žao jer kriza je, teško je, a svatko bi poklonio cvijet svojoj dragoj osobi”, govori vlasnica cvjećarnice, Ljubica Ruklić.

Cijena nabave, radna snaga, veći troškovi energenata, sve su to faktori koji utječu na cijenu ruža. A da stvar bude gora, sve ruže koje se prodaju dolaze iz uvoza.

U Hrvatsku je lani uvezeno ruža u vrijednosti od gotovo 5 i pol milijuna eura, pola milijuna više nego godinu prije. Najviše iz Nizozemske, manje od pet posto kupujemo od Slovenaca, nešto sitno od Nijemci.

Zašto nema hrvatskih ruža?

“Mi nemamo te vremenske uvjete da bi opće to uzgajali. Drugo, mislim da bi nas trošak grijanja u tim prostorima jednostavno, bili bi u minusu. Bilo tko da krene u tu proizvodnju – bio bi minus”, objašnjava Suzana Klapšec-Macenić, vlasnica OPG-a.

No izbor nužno ne mora pasti na ružu.

Pažnju voljenoj osobi najčešće iskazujemo ružama, no to se može napraviti i drugim cvijećem, koje je možda ljepše, a čak i jeftinije.

“Ovih šest cvjetova će biti nekih 7 eura. Znači za 7 eura 6 cvjetova, dok ćete jednu ružu platiti 3, 4 eura. Pa idemo si onda računat”, govori Klapšec-Macenić.

Odjednom jaglac, karanfil i narcis zvuče kao bolja opcija od ruže, zar ne? S druge strane, i vaša ljubav više će cijeniti poklon koji nije isti kao lani, preklani, i godinu prije toga, izvještava Matija Mlinarić za RTL Danas.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari