MJERE U ZDRAVSTVU

Beroš o mjerama u zdravstvu: ”Ako netko ima bolji prijedlog od ovih mjera, neka kaže!”

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Ministarstvo zdravstva objavilo je priopćenje povodom uvođenja “dodatnih sigurnosnih mjera u zdravstveni sustav s početkom listopada

S početkom listopada svi zaposleni će u sustavima zdravstva i socijalne skrbi morati pri dolasku na radno mjesto pokazati potvrdu o cijepljenju protiv COVID-19 odnosno o preboljenju zaraze ili negativan PCR ili antigenski test na COVID-19, pišu Vijesti.hr

Ministarstvo navodi da je riječ u najučinkovitijem načinu sprječavanja proboja virusa i širenja zaraze u zdravstvenim, ponajprije bolničkim ustanovama, te domovima za starije i nemoćne.

“Naš osnovni i jedini cilj, ali i zakonska obveza, jest na najučinkovitiji način onemogućiti ulazak virusa u sustave zdravstva i socijalne skrbi. Riječ je o najugroženijim skupinama među kojima se bilježe najteže posljedice zaraze.

VIDEO DANA:

Jednako tako važna je i sigurnost cjelokupnog zdravstvenog osoblja i zaposlenika u ustanovama za socijalnu skrb. Predložene mjere stručno su i znanstveno utemeljene i u praksi potvrđene kao najučinkovitije i bolje od toga, barem za sada, nemamo”, kazao je ministar zdravstva Vili Beroš o uvođenju sigurnosnih mjera od početka sljedećeg mjeseca:

“Cilj nam je sigurnost svih, a ne kažnjavanje bilo koga. Naime, poštujemo svaki osobni odabir, pa je zaposlenicima omogućen izbor između covid potvrda i redovitog testiranja kako bi mogli ostvariti svoje pravo na normalan rad. Svjestan sam kritika da ćemo još neko vrijeme zajedničkim novcem plaćati testiranja svima onima koji se nisu cijepili ili preboljeli zarazu, ali želimo svima osigurati jednake uvjete prava i pristupa radu u ovim osjetljivim djelatnostima.”

Ministarstvo ističe da je u zdravstvenom sustavu i u sustavu socijalne skrbi najveći dio radnika koji izravno rade s pacijentima i korisnicima usluga, cijepljen protiv COVID-19.

Ostali će se u narednom razdoblju morati ili cijepiti ili, ako se ne budu htjeli cijepiti, morat će svoje zdravstveno stanje potvrđivati redovitim testiranjima. Sve ustanove u sustavima zdravstva i socijalne skrbi osigurale su zbog toga dovoljne količine PCR i antigenskih testova.

Ministar Beroš kaže da vjeruje da će se najveći broj do sada necijepljenih, odlučiti za cijepljenje. Ali:

“Oni koji će bez opravdanog razloga, ako nisu cijepljeni ili među preboljelima, odbijati i mogućnost besplatnog testiranja, stvorit će nepotrebne probleme prvenstveno sebi, ali i sustavu u kojem rade. Nemogućnosti obavljanja svojih poslova stvorit će problem ustanovi kako nadomjestiti njihov izostanak, a sebi neopravdani izostanak s posla i gubitak naknade za rad. Ne vjerujem da će bilo tko bez valjanog razloga odbijati bilo koju od predloženih mjera, ali ako takvih i bude, tada će morati s poslodavcem rješavati isto u skladu sa zakonskim odredbama.”

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Nema povezanog sadržaja