DOBNO OGRANIČENJE

Pedijatar o cijepljenju djece mlađe od 12 godina: ‘To je samo pitanje vremena’

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

Pedijatar smatra da ne smijemo zanemariti psihosocijalne posljedice samoizolacije

Zabrinjava i podatak da među novozaraženima udio mladih od 10 do 19 godina – raste. No mnogi roditelji su i dalje u dilemi.

”Cijepljenje djece je definitivno perspektiva. Za sad imamo dobno ograničenje od 12 godina. Za sve dodatne informacije vrlo je uputno otići na web stranice HZJZ-a, potrudili su se detaljno i jasno dati sve temeljne informacije”, rekao je pedijatar Milivoj Jovančević za RTL.

”Bitno je cijepljenje djece iz više razloga, jedno je smanjenje broja oboljelih, smanjenje mogućnost prijenosa i  postizanje kolektivnog imuniteta. No ne smijemo smetnuti s uma i rezultate nedavnih istraživanja kako samoizolacija djeluje na psihosocijalno
i edukacijsko zdravlje djece. Znamo da ako dijete dođe u kontakt s oboljelim, a to vidimo gotovo svakodnevno, da ako je cijepljeno ne mora ići u samoizolaciju”, rekao je pedijatar.

Više u VIDEOPRILOGU:

Time se rađa i još jedna dimenzija. Jovančević vjeruje da je cijepljenje djece mlađe od 12 godina samo pitanje vremena.

Kako se samo čekaj u odobrenja, jer su klinička istraživanja gotova.

”Mislim da su cjepiva mRNA budućnost i za očekivati je da će u kratkom vremenu proširiti indikacija, ne samo na djecu do 5 godina, nego i na mlađe”, rekao je pedijatar.

Prema uputama HZJZ, jako je preporučjivo cijepiti djecu koja imaju neke kronične bolesti. Za djecu koja su preboljela koronu, Jovančević kaže da bi bilo dobro da se docijepljuju, no pitanje je u kojem roku.

”Vidjeli smo kod odraslih da nakon 6, 9 ili 10 mjeseci ta zaštitnost opada, međutim čini se da djeca puno bolje reagiraju, no još nemamo podatke koliko će trajati zaštita od toga. Mislim da dijete koje je preboljelo covid nakon 4-5 mjeseci će biti u poziciji
da bi bilo mudro dati cjepivo”, smatra liječnik.

Pedijatar je rekao kako je neobično su postcovid sindromi.

”Imate dijete koje uopće ne zna da je preboljelo covid, koje nije imalo nikakvih simptoma, i nakon toga je razvilo jedan imuni poremećaj.  Gdje je došlo do komplikacija sa strane srčanog mišića, bubrega…Te komplikacije koje se javljaju usred promijenjenog imuno odgovora su nešto o čemu ćemo morati još puno učiti. Klasične kliničke slike su kod djece još uvijek blage”, rekao je Jovančević.

Roditeljima je poručio da se treba čuvati i brinuti o zdravlju sluznice, donosi Marko Šiklić za RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari