DAROVAT ĆE ŽIVOT DRUGIMA

Beroš potvrdio: Pokrenut je postupak doniranja organa preminule djevojčice

Pixsell

“Određena je utjeha da će djevojčica pronaći svoj mir u vječnosti te da će transplantacijom organa darovati život drugima”

Ministar zdravstva Vili Beroš za RTL.hr potvrdio da će organi djevojčice preminule u Klaićevoj bolnici biti donirani te je sam procedura u početnom stadiju.

Djevojčica je preminula unatoč svim poduzetim terapijskim mjerama i izuzetnim naporima intenzivističkog tima, došlo je do kritičnog kliničkog pogoršanja te je prema protokolu proveden postupak za utvrđivanje moždane smrti.

“Upućujem iskrenu sućut njenim donedavnim udomiteljima i ostalima koji su je voljeli i činili sve kako bi pronašla svoju sigurnu luku. Nažalost, nije doživjela takav scenarij već najgori mogući ishod za koji odgovorni trebaju snositi posljedice. Određena je utjeha da će djevojčica pronaći svoj mir u vječnosti te da će transplantacijom organa darovati život drugima”, izjavio je ministar Beroš.

Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

Procedura doniranja organa je u samom početku. Prema odredbama Zakona o presađivanju ljudskih organa u svrhu liječenja, nakon utvrđene moždane smrti te ispunjenih kriterija za darivanje, bolnički transplantacijski koordinator obavlja razgovor s obitelji u svrhu dobivanja pristanka na darivanje organa. Slijedi postupak prijave darivatelja u informatički sustav Eurotransplanta putem kojeg se dodjeljuju prijavljeni organi darivatelja pacijentima na listi čekanja, objasnio je Beroš.

Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

U Hrvatskoj organi darivatelja se dodjeljuju pacijentima na listi čekanja sukladno dogovorenim pravilima koja su usuglašena među svim zemljama članicama Eurotransplanta, od stupnja hitnosti, vremena čekanja na listi do ostalih parametara.

Dežurni koordinator ministarstva pritom pruža svu potrebnu logističku podršku eksplantacijsko/transplantacijskim timovima prilikom cijelog eksplantacijskog postupka te je u stalnoj komunikaciji s dežurnom službom Eurotransplanta, prenose Vijesti.hr

Photo: Emica Elvedji/PIXSELL
Photo: Emica Elvedji/PIXSELL
Photo: Emica Elvedji/PIXSELL
Photo: Emica Elvedji/PIXSELL
Photo: Emica Elvedji/PIXSELL
Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari