IZJAVA ZA MEDIJE

Beroš: ”U Hrvatskoj nema nuspojava na cjepivo u formi u kojoj se nažalost desilo u Sloveniji”

Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

Ministar zdravstva Vili Beroš dao je izjavu za medije nakon sjednice Vlade. Beroš je komentirao vijesti o tragičnoj smrti mlade Slovenke koja je preminula od posljedica moždanog udara dva tjedna nakon cijepljenja cjepivom proizvođača Johnson&Johnson, te planira li Hrvatska, poput Slovenije, privremeno obustaviti cijepljenje tim cjepivom.

“Znamo da su poneki ti loši i štetni događaji mogući. Kao što jedna lasta ne čini proljeće, tako na osnovu jednog slučaja ne možemo zaključivati. Riječ je o serijama cjepiva, stanju bolesnice što će analizirati kolege iz Slovenije”, kazao je, pišu Vijesti.hr

Ministar je kazao da postoji zakonska obaveza liječnika da prijave sve nuspojave i komplikacije, pogotovo kada je riječ o novim lijekovima i cjepivima.

“Naša struka prati zbivanja i striktno nadziremo sve komplikacije. Ukoliko bude novih elemenata ravnatelj HALMED-a će se očitovati o tome. Najrelevantnije je da u Hrvatskoj nema nuspojava na to cjepivo u ovoj formi u kojoj se nažalost desilo u Sloveniji”, kazao je Beroš.

Na novinarsko pitanje hoće li u Hrvatskoj propasti cjepivo jer se manje ljudi cijepi i ističe li cjepivu rok trajanja, Beroš je kazao da je HZJZ-u naložio da se striktno vodi računa o količinama i rokovima trajanja cjepiva.

“Svjedočite činjenici da imamo sreću što smo članica EU pa smo se na vrijeme opskrbili dovoljnim količinama cjepiva usprkos početnim problemima. Na svjetskoj razini postoji velika potražnja za cjepivom i u kontekstu sintagme da nitko nije siguran dok svi nisu sigurni, RH donira određene količine cjepiva. Naložio sam da se vodi računa o rokovima trajnja da se ne desi da propadne ijedna doza cjepiva. Ako bude tako bit ću sretan”, kazao je.

Beroš se osvrnuo i na pitanje nedostataka obiteljskih pedijatara te kazao da se o tome razgovara dugo.

“Pred tri ili četiri tjedna primio sam predstavnike obiteljske medicine, među njima je bilo ginekologa i pedijatara i naglasili su strašnu situaciju s kadrom tih liječnika i nije mi jasno kako smo desetljećima propustili voditi kadrovskih računa o primarnoj zdravstvenoj zaštiti”, kazo je Beroš.

Kazao je i da će se probati naći rješenje za dostupnost zdravstvene zaštite koja mora biti osigurana.

Komentirajući nabavku proteinskog cjepiva Novavaxa, Beroš je kazao da je strateški interes RH imati što veći dijapazon različitih cjepiva za građane.

“Sjetite se početka nabave kada smo misleći da će sve biti u redu vjeru poklonili proizvođaču koji nije mogao osiguratu dovoljne količine cjepiva. Poučeni tim iskustvom, HZJZ, stručnjaci koji se bave cijepljenjem, su procijenili što i kako. Nabavka Novavaxa je nastojanje da imamo sve ono što je ponuđeno zbog sigurnosti građana. Sutra se može desiti da je učinkovitost ranije naručenog proteinskog cjepiva smanjena. U tom slučaju morate imati alternativu. Zbog toga na ovaj način pokušvamo politički voditi nabavu cjepiva”, kazao je Beroš.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari