EVO ŠTO SAD UČINITI

Bez zdravstvenog osiguranja ostalo 106.000 građana, nisu se javili HZZO-u

Photo: Dubravka Petric/PIXSELL

Oko 134.000 osoba produljilo je status u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO) pa na taj način izbjeglo ostati bez njega, no oko 106.000 osoba to nije učinilo

Kako nam je potvrdio glasnogovornik HZZO-a Nenad Korkut oko 106.000 osoba nije produljilo status u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO). Oni se, naime, nisu javili u predviđenom roku od 90 dana pa su danas ostali bez zdravstvenog osiguranja.

“Ipak, ti osiguranici mogu još 30 dana ostvarivati pravo na zdravstvenu zaštitu, ali nisu obvezno zdravstveno osigurani” kazao je Korkut te dodao kako se u tih 30 dana mogu prijavljivati prema nekoj drugoj osnovi osiguranja za koju nemaju obvezu osobnog pristupa jednom u tri mjeseca.

Izmjene Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju stupile su na snagu 1. travnja i nezaposlenim osobama propisuju obvezu provjere statusa ako su imale prebivalište ili stalni boravak u Hrvatskoj, a jučer je bio zadnji dan da se osobno jave HZZO-u.

Izmjenama Zakona ojačan je kontrolni mehanizam koji ide u “ide u dva smjera” – dobivanja vjerodostojne statistike osiguranih osoba i racionalnog trošenja sredstava namijenjenih za zdravstvenu zaštitu, istaknuo je u četvrtak HZZO.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je u četvrtak kako je broj osiguranika za 400.000 veći nego broj građana Hrvatske, što je možda očekivano jer imamo određeni broj inozemnih osiguranika, međutim taj broj je daleko prevelik.

“Kada je riječ o samo jednoj kategoriji, osiguranicima koji se vode kao nezaposleni, njih je preko 280.000 više nego što imamo registriranih nezaposlenih na Zavodu na zapošljavanje”, rekao je Beroš, piše RTL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari