RADIT ĆE OD 7 DO 13 SATI

U ministarstvu se predomislili: Na kioscima se nedjeljom, osim novina, ipak smiju prodavati i drugi artikli

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL/ Ilustracija

‘Kiosk kao poseban oblik prodaje izvan prodavaonica može biti otvoren nedjeljom i blagdanom u vremenu od 7 sati do 13 sati’, kažu u Ministarstvu gospodarstva

Sa danom 1. srpnja, na snagu formalno stupaju izmjene Zakona o trgovini, a od nedjelje će i praktično taj dan postati neradni za trgovce. Većina pravila i rasporeda rada već je svima poznata, a kiosci će moći raditi svaku nedjelju od 7 do 13 sati.

Ujedno iz Ministarstva su medijima danas prvo rekli da će kiosci nedjeljom moći samo prodavati tisak!? Dakle, posve je bizarno zvučalo da se sve ostalo iz (pre)širokog asortimana artikala, poput vode u bočicama, sokova, žvakaćih guma i sličnog neće se smjeti prodavati.

‘Prodaja ostalih artikala nije dopuštena’

“Samo distribucija tiska putem kioska kao posebnog oblika prodaje izvan prodavaonica može biti otvorena nedjeljom i blagdanom u vremenu od 7 do 13 sati. Ističemo kako se u navedenom slučaju nedjeljom može obavljati samo djelatnost prodaje tiska, a prodaja ostalih artikala nije dopuštena”, odgovorili su prvotno za 24sata iz ministarstva kojemu je na čelu Davor Filipović.

No, kako Index  doznaje, kiosci će ipak nedjeljom moći prodavati ono što i inače imaju u asortimanu, a ne samo novine.

“Kiosci će i dalje moći prodavati robu iz svog asortimana kao i ranije”

“Kiosk kao poseban oblik prodaje izvan prodavaonica sukladno članku 22. Pravilnika o klasifikaciji prodavaonica i drugih oblika trgovine na malo (“Narodne novine”, br. 39/09 i 46/15), definiran je kao prodajno mjesto u kojem se prodaje ograničen asortiman proizvoda kroz odgovarajući otvor na kiosku bez ulaska kupca u prodajni prostor.

Sukladno članku 57. stavku 7. Zakona o trgovini (“Narodne novine”, br. 87/08, 96/08, 116/08, 76/09, 114/11, 68/13, 30/14, 32/19, 98/19, 32/20 i 33/23), kiosk kao poseban oblik prodaje izvan prodavaonica može biti otvoren nedjeljom i blagdanom u vremenu od 7 sati do 13 sati.

Prema tome, kiosci će od 1. srpnja 2023. i dalje moći prodavati robu iz svog asortimana koju su prodavali prije stupanja na snagu Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o trgovini”, stoji u odgovoru Ministarstva Indexu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari