ZASMETALO MU PA ISTIČE

Biskup Košić zapeo u prometu zbog snijega: ‘Nije pravedno isticati samo spasioce, što je s Crkvom?’

Foto: Pixsell

Želim istaknuti veliku ulogu Crkve i Caritasa – jer nije pravedno samo isticati lokalnu zajednicu, civilne službe i Crveni križ, poručio je Košić

Hrvatsku je tijekom vikenda i početkom tjedna zahvatilo snažno snježno nevrijeme koje je uzrokovalo velike teškoće u prometu. Među onima koji su se našli u prometnom kolapsu bio je i sisački biskup Vlado Košić.

Što se događalo opisao je u priopćenju koje prenosimo u cijelosti.

Put trajao više od šest sati

“Želio bih se ovim putem zahvaliti svima koji su pomogli meni, ali i velikom broju sudionika u prometu, u nedjelju, na dionici Knin – Gračac. Naime, vraćao sam se iz Hercegovine, gdje sam bio na jednom sprovodu, i prije tunela Sveti Rok, prometni znakovi su nas uputili da siđemo s autoceste i krenemo prema Obrovcu. Prije Obrovca iz jednog policijskog vozila službenik nas je uputio da se ne može u Obrovac nego da nastavimo putem prema Kninu i Gračacu. Međutim na toj dionici puta, preko dijela Velebita, naš je put trajao više od šest sati, premda ima samo 50 km”, napisao je Košić te dodao:

“U dugoj koloni od nekoliko stotina vozila naš se automobil veoma polako kretao, a najviše stajao. Bila je silna mećava, takvo što nisam još doživio, a mi smo satima stajali u koloni zametenih vozila i čekali neko rješenje koje nije dolazilo. Ipak smo na kraju, zajedno s onima koji se nisu okrenuli i vratili u Knin, stigli u Gračac, već ulazeći u noć. Nazvao sam župnika fra Ivana Šimunca, koji nas je sa svojim suradnicima srdačno primio i smjestio da prenoćimo u svom toplom domu i ponudio nas jelom i pićem. Nismo bili jedini.”

Pomagali i otvorili svoje domove

“U župnom stanu u Gračacu bilo je smješteno 45 osoba, među kojima su bila i djeca. Nazvao sam i gospićko-senjskog biskupa Zdenka Križića koji me ohrabrio i obavijestio kako je i on u Gospiću primio putnike, a u kontaktu je i sa svim župnicima koji su također otvorili svoje domove i pomagali ljudima koji su putovali kroz Liku ali su zbog nenadanog vremena, jakog snijega i još jače bure, ostali zameteni te tražili pomoć”.

“Kada smo drugo jutro krenuli prema autocesti, vidjeli smo Gračac ispunjen vozilima, a u mnogima su bili putnici koji su tu i prespavali jer nije bilo dovoljno mjesta u zajedničkim ili privatnim smještajima, a možda su i sami tako željeli. U svakom slučaju želim istaknuti veliku ulogu Crkve i Caritasa – jer nije pravedno samo isticati lokalnu zajednicu, civilne službe i Crveni križ, kojima također treba iskazati veliku zahvalnost – no treba zahvaliti za veliku gostoljubivost i žrtvu svima.

Tako ja osobito zahvaljujem gradačkom župniku fra Ivanu i kapelanu fra Marku, policiji i Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja, komunalnim službama koje su čistile cestu, gradonačelnici Gračaca i svima u lokalnoj samoupravi, Crvenom križu i Caritasu. Posebno zahvaljujem prijatelju dr. Domagoju Mosleru koji je odlično upravljao našim vozilom u ovim teškim uvjetima. Dakako, iznad svega Bogu hvala te zagovoru Blažene Djevice Marije, Kraljice mira koju smo cijelim putem zazivali moleći krunicu”, napisao je biskup Košić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari