SKUPI AKTIVIZAM

Bivšim članovima Živog zida stigle kazne do 30 000 kuna! ”Sinčić i Vladimira Palfi su nas izmanipulirali”

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Na adrese bivših članova Živog zida koji su su spriječavali deložacije ovih dana stižu visoke kazne.

Bivša stranka ostavila ih je na cjedilu. U slučaju jedne akcije, koju će aktivisti sada morati platiti radilo se o pet stanova na Črnomercu.

Stranka će ”sve srediti”

S obzirom da je bilo riječ o pet stanova, kazna se popela na visokih 30 000 kuna, piše Jutarnji list. Presude su stigle za 56 od 75 aktivista. Bivši aktivisti Živog zida sada tvrde da su ih Ivan Vilibor Sinčić i Vladmira Palfi izmanipulirali. Pozivali su ih na deložaciju uz obećanja da će se dolazak “vrednovati pri sastavljanju lista za izbore” i da se ne moraju brinuti jer će stranka “sve srediti”. Tri i pol godine kasnije, vrh stranke izigranim aktivistima se ne javlja ni na telefon.

“Da, ovo ste mogli očekivati, trebali ste. Ne znam što je mislio onaj tko je svjesno javno napadao svoje kolege. To sad ima svoju cijenu. Nakon političke, ima i pravosudnu. I nije ovo jedini proces. Za neke će biti i gore. Jako glupo. Ali sada nema naricanja i kajanja”, izjavio je bivši glavni tajnik stranke Tihomir Lukanić, prenose Vijesti.hr

Bivši članovi Živog zida očajni su jer im sada stižu kazne, a mnogi su u lošoj financijskoj situaciji. Među njima ima nezaposlenih i samohranih majki. Jutarnji list u posjedu je presuda Županijskog suda, te opsežne prepiske iz zatvorene grupe Črnomerec 105 koja otkriva međusobne optužbe.

‘U opisu posla je aktivizam’

Nekoliko dana nakon akcije za koju sada stižu kazne, Lukanić je zazivao aktiviste: “U opisu posla svih vijećnika je i aktivizam, tj. deložacije. Ako mogu saborski zastupnici, mogu i vijećnici. Tko nema namjeru sudjelovati u tome, neka se sam odmah izjasni, da kasnije nemamo trzavica. Sve aktivnosti ćemo bilježiti i vrednovati”.

“Aktivizam nam je u krvi i na to nas ne treba posebno podsjećati. Grozno je reći ako mogu zastupnici, mogu i vijećnici. Što ti, Tihomire, misliš, da ću ja svoju kćer pred doktoratom nahraniti s naknadom od tristo kuna pet puta na godinu. Da imam tvoj posao, svaki put bih bila na deložaciji bez da bih trepnula”, odgovorila mu je Snježana Sabolek.

Bivši aktivisti danas kažu da im je najgore što su i sami bili žrtve prevare, jer se na Črnomercu nije radilo o deložaciji građana, nego o poslovno-pravnoj dubiozi između investitora i banke. Sinčić je nagovarao investitora da stanove preda u posjed siromašnih koji nemaju svoj krov nad glavom te tako “pomrsi račune” Zagrebačkoj banci.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari