KAKO SAD TO?

Capak ipak promijenio mišljenje?! ”Bez obzira na cjepivo, preporuka je da nosite maske!”

Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

“AstraZeneca je u istraživanju pokazala da njihovo cjepivo štiti i od transmisije, dakle ako se cijepite time ne možete ni širiti virus.

Dakle, ako se cijepite AstraZenecom vjerojatno nećete trebati nositi masku jer vam se virus ne može replicirati na sluznici nosa. Nemamo takvu informaciju za druga cjepiva”, kazao je na konferenciji za novinare u petak 19. veljače ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak, pišu Vijesti.hr

Više u videu:

Tri dana poslije, Capak je objasnio ovaj dio o nenošenju maske u slučaju cijepljenja AstraZenecom. Naime, na današnjoj konferenciji za novinare, Capak je rekao:

“Tip imuniteta koji štiti našu sluznicu nosa, da virus ne može na toj sluznici obitavati i razmnožavati se, drukčiji je tip od onog tipa imuniteta koji se razvija nakon cijepljenja, dobivanja antitijela. I zbog toga je pretpostavka, a to nitko od proizvođača cjepiva nije smatrao važnim i nisu proučavali, je li paralelno s razvojem imunosti, cjepivo štiti od naseljavanja i obitavanja virusa na našoj sluznici nosa”, kazao je Capak.

AstraZeneca je prva objavila prije 14 dana da njihovo cjepivo štiti od transmisije, kazao je Capak.

“Iako cjepivo razvije imunitet nismo bili sigurni može li osoba primiti virus na svojoj sluznici nosa i mi smo dali preporuku da se nastave klasične epidemiološke mjere. Hoće li drugi proizvođači to napraviti i istražiti to ne znamo, no vjerojatno će pokrenuti takve studije. Mi nikome ne bi sada rekli da ne nosi masku. Učinkovitost nije sto posto sigurna kod cjepiva. Dok se nama značajno ne smiri transmisija i dok nam se ne smanji broj oboljelih svima je preporuka da nose maske”, kazao je Capak.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari