POPUŠTANJE MJERA

Hoće li biti popuštanja mjera? Hrvatska bilježi blagi porast oboljelih, Stožer dvoji o daljnjim koracima

Foto: Pixell

Na početku današnje press konferencije Stožera pročitane su današnje brojke o novim slučajevima zaraze u Hrvatskoj.

“Prije tjedan dana imali smo 68 novooboljelih, a tjedan prije toga imali smo 71 novooboljelog. Nastavlja nam se blagi početak platoa ili vrlo blagog porasta u odnosu na prethodne tjedne”, rekao je Krunoslav Capak, pišu Vijesti.hr

Dodao je da je trenutna incidencija prosječna za RH 111.2, a da najnižu incidenciju ima Istra 30.2.

“14-dnevna stopa incidencija, kad gledamo zemlje EU, Hrvatska je na 3. mjestu. Nižu incidenciju imaju samo Danska i Finska. Trenutno najvišu incidenciju ima Češka”, naglasio je Capak.

Dodao je također da je do danas od početka cijepljenja HALMED zaprimio 927 sumnji na nuspojave nakon cijepljenja.

Kašnjene Moderninih cjepiva komentirao je Capak:

“Moderna je najavila da će 25.2. isporučiti 16.800 doza cjepiva. Što se tiče ostalih, imamo najave i za ožujak osim od Moderne. Samo su najavili da će u 3. mjesecu isporučiti 55.000 doza. To znači da bi do kraja ožujka trebali primiti još 508.630 doza cjepiva”, rekao je Capak.

Ministar Vili Beroš komentirao je manji broj pregleda i zahvata u bolnicama u 2020.

“Ono što mogu reći da smo nešto naučili na osnovi proljetnog vala i da smo prilagodili zdravstveni sustav novom načinu funkcioniranja. Svugdje u svijetu je jasno da su zdravstveni kapaciteti usmjereni prema rješavanju covid problematike. Cijelu jednu zdravstvenu ustanovu u Zagrebu smo morali preusmjeriti na Covid, to je bio način da rasteretimo i druge zdravstvene ustanove. Formirali smo i pozivni centar nakon što je Dubrava pretvorena u Covid bolnicu, da se riješe narudžbe koje su bile usmjerene prema Dubravi”, rekao je Beroš i pozvao pacijente da se odazivaju na preventivne preglede.

“O tome moramo razmišljati i na temelju naših iskustava utemeljenih na proljetnom valu smo tako utemeljeli zdravstveni sustav da on pruža i drugu zdravstvenu zaštitu”, naglasio je ministar zdravstva.

Na Stožeru su komentirali i nošenje maske nakon cijepljenja AstraZenecom.

“Mi u ovom trenutku ne bi rekli nikom da ne nosi masku, učinkovitost cjepiva nije 100% nijednog, pa tako ni ovih. Dok se nama značajno ne smanji transmisija virusa, dotle je svima preporuka da nose maske”, rekao je Capak.

Popuštanje mjera

Potom je Božinović komentirao popuštanje mjera od ponedjeljka i otvaranje terasa kafića.

“Razgovori su već počeli ovaj tjedan, ključni razgovori u Vladu idu sredinom tjedna. Sve ovisi o situaciji koja je dobra unatoč blagom porastu. Hrvatska je u samom vrhu zemalja EU kad govorimo o incidenciji, od nas su trenutno bolje samo dvije zemlje, to govori o povoljnoj situaciji. Naravno da moramo nastaviti pratiti sve što se događa i u Hrvatskoj i oko nje i u tom smislu ćemo razgovarati sa i resornim ministrima i cilj nam je da se što više toga normalizira, da se što više ekonomskih aktivnosti pokrene. Sigurno da mi 1. ožujka nećemo otvoriti sve kao što je bilo prije, ali ako ovakvi trendovi se nastave razvijati, da ono što jesmo najavljivali, a to je mogućnost popuštanja, to postoji. Sad nije trenutak da budem konkretniji, bar ne prije ovih sastanaka koji nam slijede”, poručio je ministar Božinović.

Dodao je da prate i lokalne situacije.

“Ono što je bitno kad govorimo o lokalnim ili regionalnim zahtjevima stožera, uvijek je to na kraju odluka nacionalnog Stožera”, rekao je Božinović.

Komentirajući blagi rast i utjecaj na popuštanje mjera, Capak je rekao:

“Četiri dana je premalo da govorimo o trendu, imamo blagi porast. Mi sad u ovom trenutku možemo misliti da je to neka oscilacija, odnosno o stagnaciji pada. Vidjet ćemo kroz idućih nekoliko dana. Jedino se možemo nadati da je to jedna blaga oscilacija nakon koje će brojke nastaviti padati”, rekao je Capak.

O cijepljenju

Ministar Beroš potom je komentirao i cijepljenje preko reda:

“Sva izvješća uz zdravstvenih ustanova su došla, većina govori da nije bilo cijepljeno previše mladih osoba bez komorbiditeta. U Dubrovnik je zbog specifičnosti slučaja upućena zdravstvena inspekcija, ali povjerenstvo će sve utvrditi”, rekao je Beroš.

Komentirali su i masovno cijepljenje u Zagrebu. Capak je rekao da je HZJZ odlučio napraviti akcije cijepljenja na punktovima, te da će sutra cijepitiina Mihaljevcu.

“Grad Zagreb će cijepiti u Štamparu, a kod nas u Ksaversku će dolaziti pacijenti s listi liječnika obiteljske medicine. Očekujemo da ćemo cijepiti 900-1000 osoba”, rekao je Capak.

O testiranju turista u zračnim lukama, Capak je rekao:

“Mi ćemo to pokušati organizirati, dotad ima dovoljno vremena da se to proba organizirati. Da li će to biti baš na aerodromu, vidjet ćemo. Ono što moram napomenuti je da zasad ne postoji nijedna zemlja EU koja priznaje brze antigenske testove za prelazak granice”, rekao je Capak.

Potom su komentirali bacanjw 15 doza cjepiva u Varaždinskoj županiji. Capak je rekao da ne zna za taj slučaj.

“Mislim da je to bilo prisutno u ranijim fazama cijepljenja, kad je odaziv u zdravstvenim ustanovama bio manji. Ravnatelj te zdravstvene ustanove mi je rekao da su imali problema prilikom animacije zdravstvenih djelatnika na cijepljenje, a osim toga kao što svjedočite, izdali smo dodatne upute za postupanje s ostatkom cjepiva, tako da te nove upute su najbolji odgovor na ovo pitanje, tako da bi ovakvih slučajeva trebalo biti što manje”, rekao je Beroš.

Na pitanje o tome imamo li i dalje problem s isporukom cjepiva, Capak je rekao:

“Došlo je nešto više od 210.000 doza dosada, dakle ukupno do kraja ožujka bi trebalo doći više od 700 tisuća doza. Nama se kontinuirano događa da nas farmaceutska industrija obavještava ili o kašnjenju doza ili o smanjenju broja doza koja će isporučiti. Sad imamo čvrsta obećanja za ožujak, iako nemamo još točan broj doza i alokacije u drugom kvartalu, mi smo naručili više od 6 milijuna doza.. Nadamo se da ćemo do početka sezone cijepiti 50% populacije”, poručio je.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari