NA PAGU

Video | ‘Bole noge, žuljevi… Ali je zanimljivije nego u školi!’: Paški gimnazijalci dan u školi zamijenili berbom soli

Sol je nekada bila vrijedna kao zlato. Od prodaje paške soli izgrađen je grad Pag, ali i dobrim dijelom moćna Venecija. U Paškoj solani ponosni su tradicionalnim dijelom proizvodnje, još jednim otočnim brendom i mamcem za turiste. Barem dok ne padne veća kiša

Rano jutro na paškim poljima soli koristi se za prikupljanje krupnih kristala. Kraj je ljeta i netom prije kiše, kupi se sol i pokazuje zadnjim grupama turista kako se to radi na tradicionalan način još od Antike, donosi RTL Danas.hr.

Ante Fabijanić iz Rijeke govori nam: “Kako su radili naši stari. Samo kad na ovo dodate vremenske uvjete, temperaturu i ostalo, to nije bio lagan život. To je bio težak posao i od toga se živjelo”.

Tanja Ališić iz Zagreba otkriva nam svoje dojmove: “Jako me veseli. Evo, bili smo sada u dućanu. Imate kamen soli, imate soli za piling, za inhaliranje, za kupanje, stvarno prekrasnih stvari, a ovdje smo došli naučiti o načinu na koji se sve to proizvodi.”

Svi ti proizvodi dobivaju se,ne od tvorničkog, nego od ručnog prikupljanja soli direktno iz plitkih bazena u laguni.

Sredina je rujna i sezona prikupljanja cvijeta soli je gotova jer jutra više nisu suha i vruća, no još uvijek se prikupljaju kristali soli iz bazena, ali i to dok ne padnu prve kiše i ne razvodne ih.

Rinaldo Bukša, vodič u Solani Pag, kaže: “Da bi mi od morske vode došli do prvih kristala soli u idealnim uvjetima potrebno je 40 dana. Mora biti sunčano, lagano vjetrovito, bez kiše i tad se počnu na dnu bazena formirati prvi kristali koji dnevno rastu po jedan milimetar.”

Paški su gimnazijalci jedan dan u školi zamijenili fizičkim poslom koji je nekada na velikoj vrućini radilo i po 500 radnika. Rašćali su sol, odnosno odvajali je od podloge, a onda i žgribali ili skupljali na hrpe.

Petar Benzija, učenik Srednje škole Bartula Kašića Pag, kaže: “Stvarno je teško, iscrpno i nakon nekog vremena, bol u nogama, u rukama, žuljevi, stvarno stvara problem. Ali je definitivno zanimljivije nego u školi. Barem meni!”

Marija Pećirko, ravnateljica Srednje škole Bartula Kašića Pag, govori: “Najprije su krenuli bojažljivo jer nisu znali što ih čeka, a sad ih već neko vrijeme pokušavam istjerati iz bazena, ali se ne daju. Zaista uživaju!”

Svaki petak u rujnu posjet Poljima soli na Pagu je besplatan jer cijeli mjesec traju Dani paške soli, piše RTL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari