A DOBIT ĆE I OTKAZ?

Bolničarka i medicinska sestra iz KB Dubrava koje su pokrale pacijente na respiratorima su pritvorene!

Photo: Robert Anic/PIXSELL

Oglasila se i Hrvatska komora medicinskih sestara: ‘Takvo ponašanje je zgražavajuće i za svaku osudu’

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odredio je istražni zatvor dvjema zaposlenicama KB Dubrava, Dubravki L. (45) i Mariji K. (51), osumnjičenima da su pacijentima u osobito teškom zdravstvenom stanju krale novčanike, kartice, nakit i mobitele. Osumnjičenoj medicinskoj sestri Dubravki L. i bolničarki Mariji K. je pritvor određen zbog opasnosti od kaznenog djela, priopćilo je tužiteljstvo navodeći samo dob osumnjičenica, piše Net.hr

Tužiteljstvo je izvijestilo kako se Dubravka L. sumnjiči da je od 16. studenog 2020. pa sve do 19. veljače od više pacijenata koji su se liječili u KB Dubrava uzimala novac, bankovne kartice i druge vrijednije predmete čime ih je oštetila za nešto više od 26.000 kuna. Policija je precizirala kako je Dubravka L. okrala četvero pacijenata u teškom zdravstvenom stanju te da je dio ukradenog nakita prodala u poslovnicama za otkup zlata i potrošila novac.

Kupila je i par čizmi u Sesvetama

Bolničarka Marija K. je osumnjičena da je od 14. studenog 2020. pa sve do 15. siječnja od pacijenta uzela novčanik u kojem su bile bankovne kartice s kojima je u više navrata na bankomatima podignula više od 10.300 kuna.  Mariju K. se tereti za pet kaznenih djela računalne prijevare od kojih su dva ostala u pokušaju jer su joj transakcije s karticama odbijene.

Mediji pišu kako je Marija K. pomoću ukradene kartice, između ostalog, kupila par čizama u Sesvetama te da je krađu uočio Zoran M., sin u međuvremenu preminulog pacijenta Ljubomira M., a koji je slučaj prijavio policiji.

“Svi smo zgroženi činjenicom da se netko uopće usudio raditi takve nečasne radnje u vrijeme dok se 4000 ljudi kod nas borilo za život, odnosno dok smo ih nadljudskim snagama mi ovdje zbrinjavali”, rekla je Ana Primorac, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo i glavna sestra bolnice za 24sata.

S dva bankomata podignuto po pet tisuća kuna

Na pitanje jesu li ove dvije osumnjičene zaposlenice i prije bile problematične, u bolnici su rekli kako imaju djelomična saznanja, dovoljna da razmisle o nekim stvarima, i povežu neke stvari.

Pacijent Ljubomir Mrđa je bio zaprimljen na odjel pulmologije, bio je pri svijesti, i nije bilo razloga za popisivanje njegovih stvari ili oduzimanje. Kada je završio na respiratoru, sve su stvari bile popisane i spremljene, a novčanika s karticom među njima tad nije bilo. U bolnici postoji prostorija u kojoj su zaključane osobne stvari pacijenata, stavljene u vreće, i označene imenom i prezimenom.

Sin Ljubomira Mrđe, Goran, najavljuje da će bolnicu tužiti, i ponavlja kao njegov otac PIN nije imao zapisan na kartici, što znači da je on od tate iznuđen ili neki drugi način otkriven. S dva bankomata je podignuto po pet tisuća kuna, što se bez PIN-a nije moglo.

Hrvatska komora medicinskih sestara osudila čin

Hrvatska komora medicinskih sestara (HKMS) najoštrije je u četvrtak osudila ovaj sramotni čin.

“Takvo ponašanje je zgražavajuće i za svaku osudu. Medicinske sestre i tehničari u najvećoj mjeri svoj posao obavljaju profesionalno i etično. Poziv medicinske sestre i tehničara podrazumijeva humanost, požrtvovnost i nesebičnu brigu za druge”, poručio je tim povodom predsjednik HKMS-a Mario Gazić.

Kaže kako su medicinske sestre i tehničari maksimalno posvećeni pacijentima pa ovakvo ponašanje smatraju potpuno neprihvatljivim i protivnim svemu što sestrinski poziv jest.

“Ovaj događaj baca loše svijetlo na tisuće i tisuće drugih medicinskih sestara, koje profesionalno i odgovorno rade svoj posao. Medicinske sestre i tehničari već su godinu dana na prvoj liniji borbe protiv epidemije covida-9 i vode borbu s epidemijom brinući požrtvovno o brojnim pacijentima”, ističe Gazić.

Podsjetimo, PU Zagrebačka je provela kriminalističko istraživanje nad 51-godišnjakinjom zbog sumnje da je počinila jedno kazneno djelo teške krađe (novčanik)  i pet kaznenih djela računalne prijevare, od kojih su dvije u pokušaju te nad 45-godišnjakinjom zbog sumnje da je počinila četiri kaznena djela teške krađe – novčanika, mobitela, zlatnine. Mlađa je zaposlenica medicinska sestra, starija bolničarka, koje su, neovisno jedna o drugoj, krale u bolnici.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari