SUSTAV POD OPTEREĆENJEM

BOLNIČKI SUSTAV GUŠI SE ZBOG COVIDA: ‘Medicinske sestre su na rubu plača, imaju po 15 teških bolesnika u covid jedinici…’

Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Grburić kaže kako je baš medicinska sestra ta koja je 24 sata uz bolesnika, ona je ta koja prva uoči promjene na bolesniku…

Brankica Grburić, medicinska sestra iz Kliničke bolnice Sveti Duh i iz Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara, za N1 je opisala s čime se medicinske sestre i tehničari suočavaju u vrijeme naglog rasta broja najteže oboljelih od covida.

Problemi se pojavljuju na nekoliko razina.

Problemi od ranije

Gomilaju se i problemi od ranije: “Nama treba standard koji je postavljen, koji nikad nije poštivan… Kad smo dobili Pravilnik o minimalnim uvjetima, tada se škrtarilo, gledalo se da što jeftinije prođe… Te medicinske sestre žele raditi, vrijedne su, same su se prijavile u covid bolnicu. Međutim, vrlo često nazovu: ‘Ali ja to ne znam raditi, ja to ne mogu raditi, ja sam opterećenje tamo!’

Naše medicinske sestre imaju po 15 bolesnika u covid jedinici, 15 teških, zahtjevnih bolesnika gdje su sestre na rubu plača, jer ne mogu pružiti kompletnu skrb i sve što bi trebalo. A da ne kažem kad se radi intervencija okretanja bolesnika na trbuh, da treba najmanje šest medicinskih sestara.”

Kaže kako je baš medicinska sestra ta koja je 24 sata uz bolesnika, ona je ta koja prva uoči promjene na njemu… “Kad uđe u bolnicu, doslovce kao da je ušla u rudnik. Svakom bolesniku moraš doći, aspirirati, davati infuzije, terapije, katetere…”, opisivala je.

Grburić kaže kako je u takvoj situaciji zadnje što treba zdravstvenim radnicima da budu opterećeni i egzistencijalnim problemima.

Istaknula je da, još otkako je Vrhovni sud prije točno godinu dana donio pravorijek o tome da se zdravstvenim radnicima moraju plaćati prekovremeni i dežurstva kako spada, da se još uvijek čeka na izračun koliki je dug prema njima.

Danas.hr/Net.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari