IZBJEGLIČKI VAL

Božinović o Afganistanu: ”Tim ljudima mora se omogućiti smještaj čim bliže kući, kako bi se jednom mogli vratiti”

Foto: Printscreen

Nakon jučerašnjeg sastanka ministara unutarnjih poslova EU Davor Božinović otkrio je kako su ključne teme bile migrantski tokovi, kao što je bilo i najavljeno.

“EU je osudila ponašanje bjeloruskih vlasti, predsjednika Lukašenka koji koristi migrante kao sredstvo političkog pritiska, na što EU neće pristati. Svi smo stali iza napora Litve, Latvije i Poljske, te uputili humanitarnu pomoć. Europske agencije, Frontex te Agencija za azil i migracije su se angažirale, a to potvrđuje da je politika Europe sve više zaštita vanjskih granica EU”, kazao je Božinović jutros u izjavi za medije, piše Telegram.

Ne smije se ponoviti 2015.

Razgovaralo se i u Afganistanu. “Zaključili smo da se o tome vrlo brzo treba pripremiti jedan novi sastanka koji bi rezultirao s konkretnim zaključcima. Ja se nadam da će to biti već idući tjedan. Oko toga je postignuto razumijevanje na europskoj razini. Složili smo se da se više ne smije ponoviti situacija iz 2015. kada je veliki izbjeglički val došao na granice europskih zemalja. To nije rješenje ni za građane europskih zemalja, ali ni za građane tih zemalja iz kojih dolaze”, rekao je Božinović i istaknuo da je situacija vrlo složena.

VIDEO DANA:

“Angažirali smo se oko preseljenja naših građana, njih 26 je došlo u Hrvatsku. Imamo želju preseliti i 20 osoba koje su radile tamo za Europske institucije. Taj proces je u tijeku, jer je situacija prilično složena”, priznao je Božinović.

Smještaj najbliže Afganistanu

“Ono što ne smijemo izgubiti iz vida je šira slika onoga što se može dogoditi i na čemu Europa mora vrlo brzo i aktivno raditi, a to je novi migrantski val, kanaliziranje prema krijumčarskim rutama.

Vrlo je važno da se Europska služba za vanjsko djelovanje snažno angažira i to prije svega sa zemljama u susjedstvu Afganistanu. Zajedno s UNHCR-om ljude iz Afganistana treba zbrinuti tamo gdje mogu biti najbliže svojoj državi i da se u nju mogu vratiti kad se za to steknu uvjeti”, smatra Božinović.

Brine odnos prema ženama

Priznao je da zabrinjava odnos prema ženama i djevojčicama u Afganistanu, te će EU ostati kroz UNHCR angažirana da pomogne tim i svim ostalim ranjivim skupinama.

“Mi smo nekoliko godina inzistirali na svim forumima da migracije kao fenomen 21. stoljeća moramo učiniti sigurnim i legalnim, kako bi migranti, oni koji dolaze iz ratom ugroženih zemalja, zaslužuju našu pomoć u mjeri u kojoj je to moguće i to u zemljama koje su najbliže njihovim domovinama. To je i sve više Europska politika. Pred svijetom su izazovna vremena i zato nam treba širi konsenzus”, očekuje Božinović.

EU mora zajednički djelovati

Odgovarajući na pitanja ministar unutarnjih poslova kazao je kako je ove godine zapriječeno 8.500 ilegalnih ulazaka u Hrvatsku, od toga su polovina Afganistanci i Pakistanci.

“To sam rekao i jučer na ministarskom sastanku. Među njima je najviše muškaraca mlade dobi. Moguće je da su oni prije shvatili da im je bolje napustiti Afganistan ili Pakistan. Eskalacija toga može se spriječiti kroz zajedničko europsko djelovanje”, rekao je Božinović.

Na pitanje hoće li Hrvatska prihvatiti izbjeglice iz Afganistana, Božnović je kazao da oni moraju doći kroz sustav preseljenja a ne međunarodnim krijumčarskim kanalima. “Nije nam u interesu da moramo angažirati tolike snage na vanjskim granicama iako ćemo to nastaviti činiti. Svjesni smo da je rješenje samo na europskoj i globalnoj razini te ćemo tome stremiti i u periodu koji je pred nama”, zaključio je ministar. Dodao je da očekuje da Turska i dalje ostane partner EU u rješavanju migrantske krize.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari