SVIJET GA SLAVI

Brazil ima novog predsjednika, Lula pobijedio Bolsonara

Foto: Twitter

“Sebe smatram građaninom u procesu rekonstrukcije politike Brazila. Jer, pokušali su me živog sahraniti, a ja sam još uvijek ovdje”, kazao je kasno sinoć u svom izbornom stožeru kandidat Radničke stranke već dobrano napuklim glasom nakon što je objavljeno da je on pobjednik dramatičnih predsjedničkih izbora u Brazilu.

Satima nakon najkritičnijih predsjedničkih izbora u Brazilu poklonici ekstremno desnog predsjednika Jaira Bolsonara slavili su vodstvo svog kandidata. Ali, kako je večer odmicala, raspoloženje je splašnjavalo, jer su sve novi i novi rezultati signalizirali da ga kandidat ljevice Luiz Inacio Lula da Silva sustiže.

Malo iza ponoći po srednjoeuropskom vremenu brazilski Vrhovni izborni sud je proglasio da je da Silva, popularno znan kao Lula, i matematički osigurao pobjedu. Jutros su službeni podaci takvi da je prebrojano 99,97 posto glasova, s izlaznošću po saveznim državama Brazila između 72 i 83 posto, te da je Lula dobio 50,9 posto, a Bolsonaro 49,1 posto.

Lula je time svoj treći predsjednički mandat osvojio skoro na dan točno 20 godina nakon prvoga, 27. listopada 2002., te bi predsjedničku zakletvu trebao položiti 1. siječnja 2023. Na svojim službenim profilima na društvenim mrežama objavio je sliku svoje šake (jasno se vidi da mu fali mali prst) na zastavi Brazila, potpisanu samo jednom riječi: “Demokracija.”

Čim je vrhovno izborno tijelo Brazila sinoć proglasilo da je Lula i matematički osigurao pobjedu, jer u tom je trenutku preostalo prebrojati još 0,7 posto glasova, a Lulina prednost pred Bolsonarom već je bila veća od 1 posto, vrlo indikativno je da su praktično istog trenutka krenule čestitke Luli na pobjedi iz cijelog svijeta.

Signali su bili kristalno jasni. Predsjednik SAD-a Joe Biden čestitao mu je na pobjedi na “slobodnim, poštenim i vjerodostojnim izborima”. Justin Trudeau, također na Twitteru, objavio je: “Narod Brazila je odlučio.” I on je dodao da se raduje suradnji s Lulom, između ostalog, i na zaštiti okoliša.

Predsjednik vlade Španjolske Pedro Sanches objavio je da se Brazil “odlučio za napredak i nadu”. Australski premijer Anthony Albanece poslao je Luli “ogromne čestitke na ogromnoj pobjedi. Elon Musk mora da je cvao od sreće, sve je to bilo na Twitteru…

Među masom čestitki, također utrkujući se vremenski s državnicima iz cijelog svijeta, bila je i ona Vladimira Putina: Rekao je da se nada daljnjem razvoju suradnji Brazila i Rusije, zapravo u skladu s onime što je poručio prošlog tjedna, da je Brazil najvažniji partner Rusije u latinskoj Americi i da je on, Putin, dobar i s Lulom i s Bolsonarom.

Međutim, potonja poruka o dobrim odnosima s obojicom, i kandidatom ljevice koji se obraćao 33 milijuna Brazilaca koji gladuju, i Bolsonarom kojega su godinama čak i “praktično nacistom” nazivali mainstream mediji diljem Zapada, iz Kremlja je stigla kad je bilo izvjesno da Lula u predizbornim anketama dramatično vodi.

Pobjeda Lule u konačnici je bila puno uža nego što su predviđale ankete, isto kao i nakon prvog izbornog kruga, u kojem je umalo promašio 50 posto, nedostajalo mu je manje od dva posto. Tijekom nedjelje u niz navrata iz izbornog stožera Radničke stranke alarmirali su nadležne vlasti da policija postavlja barikade na prometnice po Brazilu i tako sprečava glasače da dođu na birališta.

U jednom je trenutku bila riječ o čak 500 barikada, uglavnom po siromašnom sjeveroistoku Brazila. Policija je to pravdala “sigurnosnim razlozima”. Iz Bolsonarovog stožera su tvrdili da je sasvim u redu tom metodom blokirati “kupovinu glasova”. Samo koji sat prije zatvaranja birališta Vrhovni izborni sud je javno dramatično zapovjedio da policija barikade mora hitno ukloniti.

Nedjelja je u Brazilu bila doslovno bitka, predstavnici urođenika će reći “na život i smrt”, i to u pravom smislu riječi što se tiče urođenika, dok su široke mase Brazilaca pobjedu Lule doživjele kao dan oslobođenja i povijesni trijumf naroda koji gorko pamti 22 godine brutalne diktature od 1960-ih do 1980-ih.

Između redova agencijski izvještaji primijetili su da od Bolsonara nije bilo za čuti niti glasa još od sinoć. U tom kontekstu mnogi su se analitičari prisjetili jedne izjave od prije nekoliko godina da “s vlasti može otići samo mrtav”.

Njegove, pak, izjave o “kriminalcima” u Brazilu koji navodno “ubijaju demokraciju” u smislu namještanja izbora, posljednjih pola godine tako su učestale da ih se već mjesecima diljem liberalnih demokracija smatra pripremanjem terena za proglašenje izbora namještenima u stilu Donalda Trumpa uoči svog izbornog poraza.

U takvom svjetlu onako hitne čestitke državnika diljem svijeta, posebno uz ciljane izraze o poštenim, slobodnim i neupitnim rezultatima izbora, kao i o ekologiji, ljudskim pravima i svemu ostalome, jasno se iščitava što svijet misli o Bolsonaru, što o Luli, što je sve na ovim izborima bilo na kocki, pa i to da Bolsonaru svi pamte prijetnje da neće živ otići iz predsjedničkog ureda.

Bolsonara je izbora koštalo i 700.000 mrtvih od COVID-a u pandemiji s kojom se sprdao, i otvoreni rasizam, prijetnje opoziciji, siromašnima, urođenicima, neviđeno uništavanje Amazonske prašume, javno uzdizanje u nebesa vođa brutalne vojne hunte koja je svojedobno ugnjetavala Brazil…

Da Silva je prethodna dva mandata služio od 1. siječnja 2003. do 31. prosinca 2010. Po isteku drugog mandata u povijest je ušao kao “najpopularniji predsjednik u nekoj demokratskoj zemlji” s rejtingom od čak 87 posto odobravanja među Brazilcima kojima je dramatično poboljšao život, prepolovio siromaštvo, podigao ekonomiju. Sve to u jednoj od najvećih demokracija svijeta.

Povijesno je bilo i to što je Barack Obama u jeku Lulinih zvjezdanih trenutaka za njega rekao: “Ja naprosto volim tog tipa!” Bio je to unikatan moment da jedan predsjednik SAD-a (!) tako javno podrži jednog latinoameričkog predsjednika ljevice (!), usto tako otvoreno, srdačno, bez zadrški.

A onda je došla 2018., Lulu je prizivni sud u Porto Alegreu proglasio krivim za korupciju i on je sve do studenog 2019. proveo u zatvoru. Lako za to što je na kraju pravosuđe Brazila suca koji ga je osudio proglasilo da je Lulu u zatvor strpao namještaljkom u procesu. To je bilo ono na što je Lula sinoć ciljao svojom izjavom da su ga “pokušali živog sahraniti, a on je živ”.

Ključno je bilo to da je Lula time bio spriječen u kandidaturi za predsjednika na izborima 2018. na kojima je pobijedio Bolsonaro, umirovljeni brazilski vojni časnik za kojega je bilo općepoznato da je u životopisu imao i takve stvari kao planiranje podmetanja bombe u vojnim objektima u Riu de Janeiru iz 1987, prenosi danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari