'NANOSE ŠTETU'

Video | Britanska vlada upozorila na silovanja u taksijima u Hrvatskoj! Iz Ceha prijevoznika ljutito negiraju optužbe

Britanska vlada upozorila je svoje građane na rizik od seksualnih napada u taksijima u Hrvatskoj. Razlog su dvije prijave za silovanje ovog ljeta, a zbog svega su ljutiti u splitskom Cehu prijevoznika

Vožnja taksijem u noćnim satima po Splitu za dvije gošće pretvorila se u noćnu moru. Obje su prijavile silovanje. Dok je policija jednog počinitelja privela, o drugom slučaju ne otkrivaju detalje. No naše gošće redom kažu – ovdje se osjećaju sigurno

“Osjećam se sigurno u Splitu. Ne vjerujem da će mi biti problem uzeti taksi sama”, kaže Miriam za RTL Danas.hr.

“Uvijek smo zajedno, nikad nije jedna osoba sama. To je naše pravilo kad god negdje putujemo. Bolje biti siguran nego poslije žaliti. Ali ne zbog ove zemlje, mi tako radimo gdje god putujemo”, govore Kaytleen i Alisa.

No vjerojatno su ta dva slučaja potakla britansku vladu da upozori svoje građane na rizik vožnje taksijem u Hrvatskoj. Iz ceha prijevoznika tvrde sve je to zbog zakona koji je doveo anarhiju na ceste.

“Znači ti pojedinačni slučajevi nanose veliku štetu kolegama koji uredno rade svoj posao i plaćaju obveze. Dokle će to doći vjerojatno će ići dalje dok ministarstvo ne provede čistku toga, kontrolu i ne uvede sve u jedan kolosijek da to bude uredno”, kaže dopredsjednik Ceha prijevoznika Splitsko-dalmatinske županije Željko Bandić.

Apeliraju na ministarstvo da uvede red i napravi baza kakao bi se točno znalo tko obavlja taksi usluge.

“Znači da vozila koja obavljaju taksi prijevoz da budu označena, da svako vozilo ima dozvolu kao po prijašnjem zakonu. Ne treba doći do ukidanje liberalizacije, samo da uvođenja reda”, dodaje Bandić.

Zbog nereda kažu događa se da svatko određuje sam cijenu kilometra, pa se turisti s pravom žale na skupe vožnje.

“Mi smo samo turistkinje, pa ne znamo je li cijena taksija bila najbolja. Ili je Uber možda jeftiniji od taksija”, govori Miriam.

Iz Ministarstva prometa odgovorili su priopćenjem u kojem osuđuju kriminalne radnje i tvrde spremni su na promjene.

Ministrica turizma drži da je Hrvatska bez obzira na preporuke britanske vlade apsolutno sigurna destinacija.

“Mislim da nema utemeljenja. Ali svakako treba voditi računa. Svi trebamo voditi računa o takvim događanjima I prijaviti ako se takvo što uoči”, kaže ministrica Nikolina Brnjac.

Ovaj put stigle su dvije prijave i jedna loša reklama za imidž Hrvatske kao sigurne zemlje, donosi RTL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari