ŽENA, MAJKA, KRŠĆANKA

Video | Buduća talijanska premijerka misli da Dalmacija i Istra pripadaju Italiji. Doznajte tko je Giorgia Meloni

Njezini su stavovi ekstremno desni: ona je protiv migranata, muslimana, protiv Europske Unije, protiv gayeva

Zaboravila je na tom govoru koji se pretvorio u hit remix tada spomenuti i ultra desničarka. Ono što u Francuskoj nije pošlo za rukom svjetonazorskoj kolegici Marine Le Pen, u Italiji jest Giorgiji Meloni. Uz pomoć također desnih koalicijskih partnera Mattea Salvinia i Silvia Berlusconija pomela je ljevicu i postat će prva talijanska premijerka u povijesti.

“Ako smo pozvani da upravljamo ovom zemljom, činit ćemo to za sve Talijane s ciljem ujedinjenja naroda. I da istaknemo ono što nas spaja, a ne na ono što nas razdvaja”, rekla je predsjednica stranke Braća Italije, Giorgia Meloni.

Iz sinoćnjeg pomirljivog govora, nakon što je postalo jasno tko će sljedećih pet godina voditi Italiju, ne bi se dalo zaključiti kakva joj je prošlost.

“Ne mogu se definirati kao kršćanka, žena i majka. Moram biti građanka x, roditelj 1, roditelj 2. Moram biti broj”, govorila je.

Ovako je govorila 2019. na Svjetskom kongresu obitelji. Istom na kojem je nastupila i Željka Markić. Tvrdi stavovi obiteljaša dio su i njezina folklora. Gay partnerstva, koja su u Italiji ozakonjena 2016. nekako je provarila, ali se izričito protivi da gejevi posvajaju djecu.

“Branit ćemo Boga, domovinu i obitelj. Te vrijednosti koje se nekima gade”, rekla je.

Meloni je rođena i odrasla u rimskoj radničkoj četvrti. Nakon što ih je otac napustio ostala je živjeti samo s majkom. Iako zagovara brak i obitelj, za oca svoje kćeri nije se udala. Sa svega 15 godina pridružila se tada nacionalističkom socijalnom pokretu. S 19 je u intervjuima veličala Musolinija. Prije deset godina sudjelovala je u osnivanju sadašnje stranke Braća Italije na čijem logu se i dalje nalazi fašistički simbol.

“Mi smo to očekivali zadnjih godinu, godinu i pol dana jer najvjerojatnije su osobe vidjele kako ostale stranke nisu tako koherentne i ono što kažu to ništa nisu držali poslije”, kaže nam Hrvatica iz Italije, Ivana Jelinić.

Ivana je Slavonka koja u Italiji živi od svoje šeste godine. Kaže, Talijani Meloni ne doživljavaju tako radikalnom. Pobjedu je, tvrdi Ivana, odnijela više zbog loše konkurencije nego zbog dobrog desničarenja.

“Da vratimo slobodu ovom narodu, da joj vratimo ponos, da joj vratimo veličinu koju zaslužuje, viva Italia”, poručila je Merloni.

Bunila se i protiv migranata, pobačaja, ali i ostanka Italije u Europskoj uniji.

Desnica diljem Europe slavi i čestita. Orban javno, no iako joj prognoziraju upravo njegov smjer vladavine, Meloni priznaje da joj je poljski konzervativni model draži.

“Upitno je sad što je to desnica, oni kažu za Meloni da je to ekstremna desnica. Danas ispada ako kažete da žene rađaju, a da muškarci ne mogu rađati da ste ekstremni desničar, tako da i pojmovi su se malo poremetili”, smatra saborski zastupnik Nino Raspudić.

No, zagovarači istih desnih politika zaboravljaju da Meloni prema Hrvatskoj nikad nije bila pozitivno nastrojena. Prije osam godina ovako je govorila.

Uvijek sam bila protiv ulaska Hrvatske u EU dok ne dođe do povrata imovine Esulima. Da ne govorim o povratku, izravno, Istre i Dalmacije.

“Ja ne mislim, ako su i bile takve izjave mislim da su bile dio nekakvog političkog folklora”, kaže Raspudić.

Nakon Poljske, Mađarske i Srbije, i Italija će sastaviti svoju ultra desnu vladu. Stav mnogih izrekao je ovaj talijanski starčić koji si je oko vrata objesio poruku “Rođen sam pod Mussolinijem, ne želim umrijeti pod Meloni”, Inače, u prijevodu prezime joj je Dinja.

Italijom je u posljednjih 77 godina vladalo čak 68 vlada. Pokojna britanska kraljica ispratila ih je čak 62. Zanimljivo je i to da od 935 dosadašnjih članova Parlamenta stranku je mijenjalo njih gotovo 300, a promjena je bilo više od 400 jer su je neki mijenjali po dva ili više puta. Kod Talijana je uvijek sve moguće, prenosi RTL.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari