SVIJET STREPI

Video | Zelenski misli da Putin ne blefira: Što bi se dogodilo da Putin baci nuklearnu bombu?

Stručnjaci su složni – ne treba paničariti, no treba biti oprezan

Upotrijebit ćemo sve što imamo na raspolaganju, i ovo nije blef, rekao je prošli tjedan Vladimir Putin na zgražanje cijelog svijeta.

Većina stručnjaka, pa i oni u studiju RTL Direkta, to su odbacili kao prijetnju i sijanje straha, ali što ako Putin ne blefira. Što ako stvarno baci nuklearnu bombu? Volodimir Zelenski danas u intervjuu za američki CBS kaže – to je moguće. Što Rusija uopće ima na raspolaganju, kakvu bi štetu s time mogli napraviti i kome?

Američko Sveučilište Princeton prije četiri godine objavilo je video kako bi se nuklearni napad odvio. Rusija ispali znak upozorenja s baze u blizini Kalinjingrada, a onda NATO uzvraća. Skraćeno – došlo bi do nuklearne kataklizme u par minuta. Zemlje se gađaju nuklearnim oružjem, a u tom scenariju umrlo bi najmanje 90 milijuna ljudi, izvještava Darinka Trgo za RTL.hr.

“Zbog poteza Rusije cijeli je svijet sada na rubu nuklearne katastrofe čije će posljedice biti globalne i još uvijek ih je nemoguće predvidjeti”, tvrdi Oleh Korikov, Državni nuklearni regulatorni inspektorat Ukrajine.

Ali, što zapravo znače Putinove prijetnje. Jesu li one ludost kako kaže papa, nepromišljena, neodgovorna ucjena kako to vide Macron i Biden ili je Zelenski u pravu.

“Gledajte, možda je to jučer bio blef, ali danas bi to mogla biti stvarnost. Želi zastrašiti cijeli svijet. Ovo su prvi koraci njegove nuklearne ucjene. Ne mislim da on blefira”, kazao je Volodimir Zelenski, ukrajinski predsjednik.

“Kako mu loše ide na bojnom polju, on pokazuje očaj i okreće se konačnim prijetnjama. Prema vojnoj doktrini ruske federacije u točci 27 točno piše da Rusija neće koristiti nuklearno oružje ako ih druga strana napada s konvencionalnim oružjem. Ali, ima izuzetak. Ako je u pitanju samoopstanak Ruske države, onda ruska strana zadržava pravo da upotrijebi nuklearno oružje, čak i ako druga strana koristi konvencionalno”, izjavio je Davor Boban, Fakultet političkih znanosti sveučilišta u Zagrebu.

A oni se već osjećaju ugroženo, jer Rusi tvrde, ovo je rat Europe protiv Rusije. I dok svi pričaju kako Putin vjerojatno blefira, nije racionalno krenuti u nuklearni rat, NATO treba jasno reći da će odgovoriti u slučaju da Putin misli ozbiljno, smatra nuklearni fizičar Tonči Tadić.

“I zadnje što je NATO-u i Ukrajini potrebno je ponašanje po sistemu – od toga neće biti ništa. Ne, treba jasno reći – bit će odgovor i to žestok i ne treba se uopće u to upuštati”, poručuje Tonči Tadić, nuklearni fizičar s Instituta Ruđer Bošković.

A s kakvim nuklearnim oružjem uopće raspolaže Putin? Prema Federaciji američkih znanstvenika, Rusija ima ukupno 5.977 nuklearnih bojevih glava – najviše na svijetu. SAD ima 5.428, Francuska 290, a Velika Britanija 225 bojevih glava. Ruske rakete koje bi nosile nuklearne bombe do Velike Britanije stižu za 20 minuta. I mogu uništiti grad veličine Londona.

“Čak i da nuklearna radioaktivna bomba ne padne na samu Rusiju, on bi na području Ukrajine trebao računati s nekih 50 tisuća mrtvih jer nitko ne zna kud će otići radioaktivni otpad. To bi bio jedan potpuno promašen potez. I neće se dogoditi u tom slučaju to što Putin i putinofili mašaju da će u tom slučaju Ukrajina kapitulirati i smrznut se od straha – dapače, rat će u tom slučaju dobiti puno veću žestinu”, objašnjava Tadić.

Pentagon tvrdi – za sada nema nikakvih naznaka o nuklearnim aktivnostima u Rusiji, a da Putin ipak nije za vjerovati znaju i u Japanu. Zabranili su izvoz kemijskog oružja u Rusiju.

“Kao jedina zemlja na svijetu koja je pretrpjela nuklearne napade, snažno zahtijevamo da se nikada ne dogodi prijetnja ili uporaba nuklearnog oružja od strane Rusije”, poručio je Hirokazu Matsuno, glavni tajnik japanskog kabineta, prenosi RTL.

Ponaša se kao tipični KGB-ovac, rat je ostavio traga na njemu, a i saveznici ga se boje – smatra profesor Boban.

“Ovo nismo nikada vidjeli? Pa zapravo nismo, od kubanske raketne krize prije 60 godina iako srećom nije se prešao nikakav prag hoće li se stvarno upotrijebiti oružje. Ali već sama najava da je u pitanju opstanak Ruske države jer zapad želi uništenje Rusije – to je samo po sebi zabrinjavajuće”, objašnjava Boban.

Stručnjaci su složni – ne treba paničariti, treba biti oprezan. Jer ovo nisu pregovori s racionalnim čovjekom. A zanimljivo – u projekciji Princetona, Brazil i Australija ostaju netaknuti. Pa si vi mislite, izvještava Darinka Trgo za RTL.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari