POKRENULI PETICIJU

Video | Bunt zbog reforme: Više od 80 posto obiteljskih liječnika spremno za otkaz ako se njihovi zahtjevi ne uvaže!

Peticiju potpisuju i stariji i mladi liječnici iz cijele Hrvatske. Nova runda mirenja zakazana je u ponedjeljak u Ministarstvu zdravstva

Raspisali su se liječnici obiteljske medicine ovih dana. Premijeru drugi put bez odgovora, a potpisuju i peticiju zbog rada u hitnoj. Više od 1700 potpisa – što je iznad 80 % od njihovog ukupnog broja u Hrvatskoj, izvještava Leona Šiljeg za RTL.hr.

“Ovo je jako ozbiljna situacija. Ja da sam na mjestu ministra bih to jako ozbiljno shvatio jer je spremnost definitivna i mislim da nema više vremena za zakulisne igre i za nešto pripremati ispod stola”, kazao je Leonardo Bressan, liječnik obiteljske medicine i predsjednik Nadzornog odbora KOHOM-a.

Kažu – svi su ujedinjeni, nije ovo samo njihova Inicijativa.

“Sada tu inicijativu potpisuju svi. Mladi liječnici, stari liječnici, domski liječnici, privatnici. Moram naglasiti da je jedna ozbiljna situacija gdje se trebamo zapitati radi naših pacijenata što će ostati od te primarne zdravstvene zaštite i tko će sutra liječiti?”, kazala je Vesna Potočki Rukavina, liječnica obiteljske medicine i članica Izvršnog odbora KOHOM-a.

U Hrvatskoj je 2205 liječnika obiteljske medicine. Od toga je svaki treći stariji od 60, a njih 173 radi sa 65. U KOHOM-u kažu više od stotinu ordinacija je bez liječnika. Kažu – Istarska županija gotovo na 100 % potpisnika spremnih na otkaz.

“Nemam podatak da je u Istarskoj županiji netko od liječnika privatnika samostalnih ugovornih ordinacija obiteljske ili bilo koje druge medicine kuvertirao nešto – mislim da je to jedna nova inicijativa ili ideja”, kazao je Ante Ivančić, ravnatelj Istarskih domova zdravlja.

Iz Ministarstva navode Istarsku županiju kao dobar primjer sporazuma između domova zdravlja i zavoda za hitnu.

“Mislim ja sam tako shvatio da se ni ne radi o nečem novom, hitna obiteljska medicina i danas kad je potrebno uskače i pomaže jer su to iznimne situacije”, kazao je Ivančić.

“Nemamo dovoljno liječnika na terenu dobivamo situaciju da moramo pokrivati radilište na objedinjenom hitnom prijavu i na hitnoj pomoći, a pitamo se zapravo gdje je reforma zapela hitne medicinske gdje je puno novaca dobiveno i puno novaca utrošeno”. kazala je Potočki Rukavina.

Zbog novih trzavica ministar zdravstva pozvao je šest udruga liječnika obiteljske medicine i medije u ponedjeljak za stol. Teme su rad u hitnoj, ali i izmjene Zakona kojim bi liječnici donosili odluke tko ostaje bez vozačke. KOHOM još nije odlučio hoće li se odazvati pozivu, izvještava Leona Šiljeg za RTL.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Views Views