RAVNATELJ POLICIJE

Hrvatska od 1. siječnja u zoni Schengen: ‘Neće više biti kućica, kontrola, a ni viškova u policiji’…

Foto: Ilustracija

Od 1. siječnja Hrvatska ne ulazi samo u Eurozonu, već i najvjerojatnije u Schengensku bezgraničnu zonu!

Hrvatski će građani od 1. siječnja 2023. godine bez kontrole prelaziti kopnene i pomorske granice Europske unije. Od 26. ožujka 2023. to će isto moći i u zračnom prometu između Hrvatske i ostalih Schengenskih zemalja.

Tako bi desete godine članstva Hrvatska ušla i u eurozonu i Schengen, a o detaljima smo na Bregani razgovarali s Nikolom Milinom, glavnim ravnateljem policije, izvještava Boris Mišević za RTL.hr.

“Na svim cestovnim graničnim prelazima sa Slovenijom i Mađarskom, neće biti nikakvih kontrola. Bit će nesmetan prolazak za sve one koji putuju”, objašnjava Milina. “Neće biti kućica, to je prostor gdje se više ne rade kontrole”, dodaje.

A s obzirom da su tamo zaposleni, postavlja se pitanje – hoće li biti viškova u redovima policije? “Neće biti viška, mi smo znali za ovaj proces, pripremali smo se, već smo napravili određene projekcije. Mi smo dužni dalje raditi kompenzatorske mjere. Ne staje prekogranični kriminalitet, ne prestaje naša obveza”, kazuje Milina.

Dio policajaca će, kaže, završiti na vanjskim granicama jer tamo i gravitiraju. “Žele se vratiti bliže odakle su”, govori Milina.

Objašnjava i kako je Hrvatska prošla izuzetno složen evaluacijski proces i da se sada potpuno primjenjuje Schengenska pravna stečevina. “Praktično će biti kontrole, kao i što je sad na vanjskim granicama. Jedino što ćemo sad raditi, kao i sve druge zemlje članice, radimo na implementaciji novih informacijskih sustava i kad dođe novi paket na uredbi o migracijama i azilu”, objašnjava.

1985. godine pet država u Europi razvilo je ideju slobodnog kretanja, a 37 godina kasnije i Hrvatska je u toj priči, izvještava Boris Mišević za RTL.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Views Views