PRESSICA STOŽERA

Capak najavio: ”Ići ćemo u pooštravanje mjera kontrole i testiranja”

Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Ministar Beroš komentirao je prelazak hrvatske obale iz zelene u narančastu na ECDC karti.

”Imamo sve moguće preduvjete da ponovo zazelenimo našu obalu. Ključ je  u našim rukama. Imamo jasne epidemiološke mjere i trebamo ih se pridržavati.  Vlada je nabavila dovoljne količine besplatnog cjepiva”, kazao je Beroš, prenose Vijesti.hr

“Ne zanemarujemo činjenicu da je puno lakše posaditi zrno sumnje i biti destruktivan. Ali odlučni smo uložiti dodatne napore u traženju suživota s ovim virusom”, rekao je Beroš.

”Antivakseri imaju svoju kampanju koja je toliko jaka. Moramo odabrati kome vjerovati, da li znanosti ili neutemeljenim elementima. Svjedočili ste da smo vrlo transparentno objavili rezultate cijepljenja u ministarstvu. Međutim, provedena je nova anonimna anketa koja pokazuje da je sada 63 posto stupanj procijepljenosti u Ministarstvu zdravstva, a uz one koji su preboljeli je 74 posto”, izjavio je ministar zdravstva.

Ministar Božinović upozorio je da sva masovna okupljanja predstavljaju izvjesno žarište. Mladi ljudi žele provod i znaju da zaraza za njih ne znači veliku ugrozu, kazao je Božinović.

”Međutim, svaka se zaraza broji i ti su podaci međunarodno dostupni i njihov rezultat je da je jadranska Hrvatska ušla u narančasto na karti ECDC-ja”, rekao je Božinović.

”Ako vidite da vam je na jednom mjestu više od sto ljudi, ako ne možete utvrditi epidemiološki status svakoga od njih, taj događaj treba zabraniti. I zato postoje svi instrumenti u odlukama koje je Stožer donio i treba ih primijeniti na lokalnoj razini”, izjavio je Božinović.

Capak je izjavio kako su epidemiolozi uvijek za oštrije mjere, jer se
prekidom kontakata najlakše prekida infekcija, no kako se mora nastaviti s gospodarskim aktivnostima.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari