ODOBRILA EMA

Capak otkrio kada će cijepiti djecu; EMA odobrila jedno cjepivo

Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Ispitivanje cjepiva otkrilo je koliko je učinkovito kod mlađih i koje su nuspojave

Europska agencija za lijekove (EMA) u petak je odobrila upotrebu Pfizerova cjepiva za djecu starosti od 12 do 15 godina. Cjepivo za mlađe adolescentne s automatizmom je odobreno i za primjenu u Hrvatskoj, odnosno svim članicama EU, objasnili su iz HALMED-a.

“Riječ je o centraliziranom postupku i ono što je odobrila Europska agencija za lijekove vrijedi u cijeloj Europskoj uniji”, rekla je za Dnevnik.hr Ivana Šipić Gavrilović, glasnogovornica HALMED-a.

 “Sva djeca starija od 12 godina se mogu cijepiti Pfizerom, ali u ovom trenutku nam djeca nisu prioritet, izuzev onih koji imaju neku kroničnu bolest. Njih ćemo u idućih nekoliko dana uključiti u prioritete. Ostala, zdrava djeca nam trenutno nisu prioritet. Prioritet nam je radno aktivno stanovništvo, a nakon toga ćemo naravno cijepiti i djecu”, kazao je danas šef HZJZ-a Krunoslav Capak, koji je s ministrom zdravstva Vilijem Berošem bio u Puli. Tamo su obojica cijepili građane.

Cjepivo za djecu djelotovorno u prevenciji bolesti

U obavijesti na internetskoj stranici HALMED-a stoji da je Povjerenstvo za humane lijekove pri EMA-i odobrilo proširenu primjenu Pfizerova cjepiva. Kod djece u dobi od 12 do 15 godina, kao i kod odraslih, cjepivo se primjenjuje na isti način, dakle u dvije doze i injekcijom u mišić nadlaktice.

Istaknuto je kako su učinci cjepiva ispitani u 2.260 djece u dobi između 12 i 15 godina, u skladu s planom pedijatrijskog ispitivanja (engl. paediatric investigation plan, PIP) koji je odobrilo Povjerenstvo za pedijatriju (PDCO) pri EMA-i. Ispitivanje je pokazalo djelotvornost od 100 posto u prevenciji bolesti COVID-19, uz naglasak da bi stvarna stopa mogla biti između 75 posto i 100 posto.

Najčešće nuspojave u ovoj dobnoj skupini bile su slične onima u starijim dobnim skupinama te je Povjerenstvo za humane lijekove zaključilo da koristi od cjepiva nadmašuju rizike primjene. Ipak, istaknuto je da se zbog ograničenog broja djece uključene u studiju, ispitivanjem nije moglo utvrditi rijetke nuspojave.

Beroš i Capak u Puli cijepili turističke djelatnike

Ministar zdravstva Vili Beroš i ravnatelj Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak cijepili su u subotu turističke djelatnike i ostale osobe iz prioriteta radno aktivnog stanovništva na jednom od punktova za cijepljenje turističke kompanije Arena Hospitality Grupe.

Ustvrdivši kako je od neizmjerne važnosti da se cijepe turistički djelatnici, ministar Beroš rekao je da se nikako ne smije zaboraviti da “sami odlučujemo o tome kakva će nam biti turistička sezona i stoga moramo poštovati epidemiološke mjere i cijepiti se”.

Vili Beroš cijepio građane

“Svi zajedno moramo biti svjesni važnosti cijepljenja i to je neupitno. Potpuno je jasno da se jedino svi zajedno i promišljanjem na dnevnoj bazi, možemo prilagoditi novim okolnostima”, istaknuo je.

Beroš je objasnio da se u ovom trenutku upravo to radi, odnosno, da se prilagođavamo i tražimo način suživota s virusom, a sve kako bismo smanjili zdravstvene rizike na najmanju moguću mjeru i omogućili što više aktivnosti. Poručio je da građani cijepljenje moraju shvatiti kao najmoćniji alat u borbi protiv epidemije, te da je tu i zdravstveni sustav koji im je na raspolaganju.

“Nakon dosta vremena sada smo ispod tisuću hospitaliziranih i ispod stotinu oboljelih na respiratoru”, rekao je ministar Beroš dodavši kako epidemiološka situacija u zemlji postaje sve bolja, piše Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari