KONFERENCIJA ZA NOVINARE

Capak: ”Treća doza više nije upitna po ECDC-ju”

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Nacionalni stožer civilne zaštite danas održava konferenciju za medije na kojoj će objaviti nove podatke o koronavirusu u Hrvatsku.

Konferenciju za medije pratite na portalu RTL.hr.

Uvodno se obratila Vera Katalinić-Janković.

“U protekla 24 sata zabilježeno je 816 novih slučajeva. Broj aktivnih trenutno je 4156. Broj pozitivnih osoba od 25. veljače 2020. do danas 376 417. Od početka epidemije testirano je 1 573 737 osoba, u protekla 24 sata testirano je 9658 osoba, postotak pozitivnih je 8,45. Na bolničkom liječenju je trenutno 457 osoba, 57 ih je na respiratoru. U odnosu na jučer, broj bolesnih na respiratoru je veći za 10. 47 je zaprimljeno u bolnicu, otpušteno 36. 363 906 osoba se do danas oproavilo, a u posljednja 24 sata 597. U protekla 24 sata imamo 6 preminulih, tako da je ukupna brojka preminulih 8355. U samoizolaciji je 8107 osoba. S 2.9. utrošeno je 3 286 459 doza cjepiva i cijepljeno 1 734 997 osoba. Za 1 624 041 osobu je cijepljenje završeno”, kazala je.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak je kazao da smo danas imali 816 novooboljelih na 9658 testiranih, a tjedan dana ranije bilo je 596 novooboljelih od 9532 testirana, a tjedan prije toga, 20.8., 468 novooboljelih od 9948 testiranih.

“U prvih pet dana prošlog tjedna imali smo 2454 novooboljela dok je u ovom tjednu  ta brojka 3226, što je za 31 posto više nego u proteklom tjednu”, kazao je.

Prosječna incidencija je 184,2 te je najniža u Istarskoj, a najviša u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Hrvatska je na 13. mjestu zemalja EU po incidenciji, najnižu imaju Poljska i Mađarska, a najvišu Cipar i Irska, kazao je Capak.

Po ukupnoj stopi smrtnosi na milijun stanovnika, Hrvatska je na 20. mjestu zemalja EU.

Treća doza

Capak je potom govorio o trećoj dozi cjepiva protiv covida-19. Kazao je da je jedan od bitnih znanstvenih doprinosa po tom pitanju izraelska studija koja je završena prije nekoliko dana te je prikazana na sastanku znanstvene platforme EU.

Capak je kazao da je Izrael imao veliki porast novozaraženih u četvrtom valu te da su se zabrinuli zbog toga jer su jedna od najcjepljenijih nacija na svijetu.

Kazao je i da je Izrael cijepio 2 milijuna ljudi s trećom dozom te da je po njihovim podacima nakon treće doze bilo manje nuspojava nego nakon prve i druge doze.

Kazao je da su nakon treće doze razina antitijela u krvi već 13-14 dana nakon cijepljenja rastao te da je rizik od oboljevanja bio 11 puta manji kod osoba starijih od 60 koji su se cijepili s trećom dozom u odnosu na one koji su se cijepili s dvije doze.

Ravnatelj HZJZ-a kazao je da rezultati izraelske studije pokazuju da kod osoba koje su starije od 60, i ispunjavale su uvjete za dobivanje treće doze, da dolazi do smanjivanja relativnog rizika za obolijevanje i hospitalizaciju.

“Radi se o jednoj zemlji i jednoj studiji, bilo bi važno da imamo još ovakvih studija da ih možemo evaluirati. ECDC ima jasan stav, oni kažu da 3. doza nije upitna, da je samo pitanje kada i koje bi skupine trebalo prvo docijepiti”, kazao je Capak.

Capak je kazao i da osam zemalja Europe je uvelo treću dozu pod različitim uvjetima, te da izvještaj ECDC-a govori da se u 13 zemalja u koje spada  i Hrvatska se vodi diskusija o uvođenju treće doze.

“Trećom dozom se cijepe imunokompromitirane osobe, jedino u Austriji su proširene indikacije na osobe starije od 65 godina, pojedince s kroničnim bolestima, primarnim cijepljenjem cjepivom na bazi vektora i zdravstveno osoblje”, kazao je Capak.

“Treća doza može se primiti od 4. tjedna nakon druge doze do 9 mjeseci nakon druge doze”, kazao je Capak.

Praćenje antitijela

Alemka Markotić, ranvateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” govorila je o rezulatima studije praćenja antitijela u krvi cijepljenih osoba.

“Počeli smo cijepiti zdravstvene djelatnike u Klinici za infektivne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljević’ i možemo situaciju pratiti kao Izraelci. Do danas je 608 djelatnika je primilo cjepivo”, kazala je.

“Naš test ima graničnu vrijednost od 50 jedinica pa molim sve da se ne fokusiraju na brojke na titrovima. 82 posto ispitanika su žene, a gotovo 18 posto muškarci. To su naši djelatnici. Prosječna dob je 43 godine.

Podijelili smo naše ispitanike u različite skupine, oni koji nisu preboljeli i oni koji su bili u samoizolaciji, one koji su preboljeli covid prije cijepljenja, poslije cijepljenja, između cijepljenja”, kazala je.

“Nakon cijepljena je od covida-19 oboljelo 10 djelatnika, svi s blagim oblikom bolesti. Mogu se vidjeti razine antitijela koje su u krvi. Tri tjedna nakon prvog cijepljenja su određene razine do najviše 2000 jedinica postignute, onda rastu čak do 20 tisuća kod većine, a i preko 20 tisuća, da bi s trećim i četvrtim uzorkom padale i s četvrtim uzorkom se vratile na vrijednosti koje su bile tri tjedna nakon prve doze”, kazala je Markotić.

Nakon potpunog cijepljenja postiže se visoka razina antitijela, kazala je Markotić.

“Ako usporedimo one koji su preboljeli covid prije cijepljenja i oni koji su ga preboljeli nakon cijepljenja, vidjeli smo, a kasnije su naše rezultate potvrdile i druge studije, je da je niži titar bio nakon prve doze kod onih koji nisu preboljeli, a visok kod onih koji jesu preboljeli covid. Nakon druge doze je ostao isti koji nisu preboljeli, a porastao na istu razinu kod onih koji su dva puta cijepljeni. Tri i šest mjeseci nakon, kod jednih i kod drugih, razina antitijela pada, s tim da i dalje je značajno što je titar veći kod onih koji su preboljeli covid i cijepljeni su”, kazala je Markotić.

Sličnu zaštitu nakon cijepljenja imaju muškarci i žene, kazala je. Markotić je kazala i da imamo pet dobnih skupina te da je nakon prve doze niža razina antitijela bila kod onih starijih od 60, dok su oni od 30 bolje odreagirali. Nakon druge doze se te razlike gube, kazala je Markotić.

Poslije druge doze prati se pad titra 3 do 6 mjeseci nakon druge doze, kazala je Markotić.

“Razina antitijela 6 mjeseci nakon druge doze je neznatno viša nakon prve doze”, kazala je.

Strategije protiv Covida-19

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da se iz dana u dan otkrivaju novi detalji koji pomažu Stožeru u temeljenju strategije protiv covida-19.

Kazao je i da postoje predikcije da će brojevi rasti još koje vrijeme da je najveći broj novozaraženih necijepljeno.

“Svjedočimo delta varijanti, koja je dominantna, preko 99 posto čini upravo ta varijanta. Spomenut ću bez namjere da strašim, WHO je prepoznao još jednu varijantu kao potencijalno rizičnu, to je Mi varijanta otkrivena u Kolumbiji, i Ekvadoru, i pristuna je u Europi. Ne bi treba čekati bolja vremena za cijepljenje, sad je optimalno vrijeme, možda malo i kasnimo, neće virus sam otići, to se neće dogoditi”, kazao je Beroš.

Na pitanje kada kreće cijepljenje trećom dozom u Hrvatskoj, Capak je kazao vrlo skoro.

“Ne znamo točno datum. Prvo će to biti skupine imunokompromitirane, osobe koje su primile transplantacije ili idu na dijalizu, koje ne mogu razviti adekvatan imunološki odgovor, a onda će se to širiti na ostale skupine”, kazao je.

Poruka antivakserima: ”Prepoznajem i dozvoljavam njihovu odluku da se ne cijepe, ali utjecati na druge i negirati više nego evidentne činjenice,. to nije dobro. Negiranje učinkovitosti cijepljenja i mjera nije kažnjavanje znanosti i stižera, to je kažnjavanje naš samih i bližnjih , moramo pomoći jedni drugima i zajedno krenuti u sigurniju znanstvenu sigurnost.”

Markotić je dodala i da je Pfizer jučer poslao dokumentaciju o trećoj dozi EMA-i te da se čekaju podaci.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari