'IZVOLITE SE SMRZNUTI'

Cijene plina i hoće li nam zimi biti hladno? Putin lomi EU obnovljive izvore energije: ‘Praktično je proglasio rat’

Sputnik/Kremlj/AP

Zašto Gazprom ne iskoristi situaciju i time čak zaradi dodatne milijarde, objašnjava međunarodni stručnjak za energiju Mihail Krutihin

Razgovor za njemački tjednik pri kraju je doveo do konstatacije da glavni čovjek Kremlja zapravo ne može smisliti klimatsku politiku EU-a, preciznije, prijelaz na obnovljive izvore energije.

S jedne strane predsjednik Rusije Vladimir Putin tvrdi da je EU sama prouzročila rast cijena plina, da je riječ o “posljedici kratkovidne politike”. RTL.hr je prije mjesec dana prenosio analizu Deutsche Wellea o cijeni plina na europskom tržištu koja upravo eksplodira.

Ovakve perspektive pred zimu koja bi mogla biti ledena, činile su se još i gorima zato što Gazprom, kao najveći europski opskrbljivač plinom cijelog ljeta, demonstrativno kako su mnogi optuživali, nije puno svoja skladišta u EU-u.

Moskva je računala da će lukavom strategijom uspjeti iznuditi od EU-a ono što odavno želi, brzo i lako puštanje u rad novog plinovoda Sjeverni tok 2 koji povezuje Rusiju i Njemačku. U čemu je bila kvaka? U tome što je puštanje tog plinovoda u rad zahtijevalo posebno odobrenje EU-a jer nije u skladu s pravilima energetskog tržišta.

Europa sada čeka zimu s opasno malim rezervama. Ako zahladi ranije ili zima bude oštrija i dulja, europski ponuđači plina će vjerojatno morati nabavljati energent po izrazito visokim cijenama. Ili će se više grijati na ugljen i naftu, što bi značilo rast cijene tih energenata.

Kako god, prijeti da dio ceha plate krajnji potrošači u EU-u, odnosno svi mi.

Tumačeći što se krije iza najnovije energetske igre mačke i miša između Rusije i EU-a, međunarodni stručnjak za energiju Mihail Krutihin krenuo je od onoga što se događalo u ranijim krizama s plinom na ovoj relaciji – u godinama 2006., 2009., 2012., u zimu 2014/15.

“Svaki put Gazprom je usred zime zaustavljao isporuku plina Europi ili bi je prepolovio. Gazprom je na taj način sebi i prepolovljavao zaradu, samo 204/15. četiri i pol milijarde eura. Naravno da su iza toga bili politički razlozi”, kazao je Krutihin, “Kada mi Gazprom bio ekonomski objekt, a ne politički instrument, iskoristi bio stanje i isporučio više plina.”

Potvrdio je da bi to značilo da bi s puno plina uskočio točno tamo gdje se plina u tom trenutku najviše traži. Prevedeno, to znači pun pogodak za biznis i zaradu.
Krutihin je otkrio da je konzultantska tvrtka s kojom on surađuje, Gazpromu čak tražila mušterije u Europi:

“Ali, onda je Gazprom naglo proglasio da u prvom kvartalu 2021. i cijelu godinu neće prodavati plin na elektroničkim tržištima. Zašto? Pa, time šteti sam sebi. Osim toga, Gazprom je najavio da neće dovoditi plin u svoja skladišta u Europi. Zašto? Ipak je to uoči same sezone grijanja.”

Rekao je dalje da Putin, istina, jest najavio da će Gazprom povećati isporuke plina, ali da je Gazprom najavio “… da će uzimati plin iz svojih skladišta u europskim zemljama kako bi Europi pomogao s novim dostavama. To znači: Gazprom je rekao, na zimu ćete se smrzavati zašto što više nema plina”.

Otkrio je da mu je prije dva tjedna kolega iz Gazproma rekao da će tvrtka isporučivati plin po već sklopljenim ugovorima, ali da neće sklapati nove sporazume, te još nešto:
“Ako Europa želi da pokažemo dobru volju i da pred zimu isporučimo još plina, onda treba i sama pokazati dobru volju sa Sjevernim tokom 2.”

Kazao je da je “kolegi” uzvratio da je to “iznuđivanje”, zato što sa Sjevernim tokom 2 postoji problem pravila o kartelu. Naveo je i pitanje s “kažnjavanjem Ukrajine”. Konačno, na Spiegelovo konstatiranje da Putin za cijenu plina optužuje Europljane i klimatsku politiku, Krutihin komentira:

“Ruskom vodstvu postalo je jasno da ono što su očekivali tek za 50 godina, postaje stvarnost puno brže. Vide da Europa, i ne samo Europa, ima konkretne planove za prelazak na izvore energije koji ne oslobađaju CO2, da to ozbiljno financiraju, da se donose potrebni zakoni. Rusko vodstvo shvatilo je da bi puno prije mogli izgubiti izvore zarade od fosilnih izvora energije nego što su mislili.”

“I zato su praktično proglasili rat: Sorry, ali morate taj prijelaz usporiti. Putin je to jasno formulirao kad je rekao da će Rusija postati klimatski neutralna 2060. Do u prijevodu znači: Vi s vašim ciljevima za 2035., 2040., 2050. morate usporiti, jer to kod nas ne ide tako brzo, a ako i unatoč tome želite tako brz prelazak, onda – a to je praktično ultimatum – ove ćemo vas zime pustiti da se smrzavate i morat ćete svoju strategiju ‘Zelenog deala’ iznova razmotriti”, kazao je.

Objasnio je i to da Kremlju, iz njegove perspektive, ne prolazi niti opcija da plin miješa s vodikom, kako bi ga učinio “zelenijim”, zato što je to izvedivo samo do udjela od 26 posto, nakon čega gorivost plina pada ispod standarda EU-a, prenose RTL Vijesti.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views