RODITELJI OGORČENI

Cijene udžbenika nikad veće: ‘Trošak veći od 5000 kuna za dva srednjoškolca i to bez bilježnica i pribora’

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Cijene udžbenika nikada nisu bile više.

”Ovih sam dana putem internetske trgovine e-Kupi naručila udžbenike u skladu s odabirom škole koju će pohađati – više od 3300 kuna samo za komplet za prvi razred! Rabljene udžbenike nisam mogla naći, moram kupiti sve novo. S dva srednjoškolca taj će trošak biti veći od pet tisuća kuna, a gdje su bilježnice, školski pribor, o ostalome da ne govorim?! Kakva je to Škola za život, kakva demografska politika? Ne mogu ni zamisliti kako je roditeljima s više djece”, kaže ogorčena majka čija će djeca u novoj školskoj godini pohađati jednu dalmatinsku gimnaziju.

Država je ove godine osigurala besplatne udžbenike samo za osnovce, dok u srednjim školama to nije slučaj, izuzev, primjerice, u Gradu Zagrebu, koji nabavlja besplatne knjige i za učenike srednjih škola te radne materijale za učenike osnovnih škola.

U srednjim školama ove će godine u optjecaju biti nekoliko vrsta udžbenika: potpuno starih za maturante, to jest udžbenika za četvrti razred srednjih škola još iz 2014./2015. školske godine, koji nakon ove generacije odlaze u povijest. Tu su potom novi-stari udžbenici za učenike prvih razreda, to jest udžbenici koji su kao novi lani uvedeni za prvu generaciju učenika srednjih škola, koja je frontalno krenula s kurikularnom reformom. Ti udžbenici, objavljeni u katalogu koji je na snazi od prošle školske godine, jednako kao i stari udžbenici za maturante, mogu se ove godine nasljeđivati, to jest koristiti i rabljeni. Međutim, u Ministarstvu kažu nam da nemaju informacije koliko će takvih rabljenih udžbenika biti u uporabi niti gdje se mogu nabaviti. Roditelji, pak, tvrde da ih na tržištu gotovo i nema.

U najnezavidnijoj su situaciji, pak, roditelji učenika 2. i 3. razreda srednjih škola jer si oni ne mogu pomoći nikakvim korištenim materijalima – to su dva razreda za koje su ove godine uvedeni potpuno novi udžbenici u skladu s novim kurikulumima.

Iako prema procjeni Ministarstva znanosti prosječna cijena udžbeničkog kompleta u srednjim školama iznosi otprilike 1900 kuna, iznos je u konačnici mnogo veći. Naime,  Ministarstvo u iznosima ne uračunava druge obrazovne materijale, poput radnih bilježnica, geografskih atlasa, omota za udžbenike – sve ono što učenicima u pravilu također treba. Kada se sve to uzme u obzir, kako Jutarnji list navodi, ukupna cijena kompleta knjiga sa svim odabranim materijalima, primjerice u trećem razredu nekih gimnazija, može dosegnuti i vrtoglavih 4531,91 kunu!

 

Vijesti.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Views Views