LJETOVANJE U HRVATSKOJ

Cijene za odmor od kojih boli glava. Noćenje na Jadranu ide i do vrtoglavih 750 eura: ‘Pa tad je špica sezone…

Ilustracija: Riportal

‘Za 4.000 kn možete otići letom u Egipat na all inclusive, a za 4.000 kn u Hrvatskoj možete samo unajmiti apartman’

Ove godine, prema svim očekivanjima i najavam, turistička sezona u Hrvatskoj trebala bi biti na svom vrhuncu. Korona mjere su u potpunosti relaksirane, maske su pale, koncerti se održavaju, a iznajmljivači će pokušati zaraditi što je više moguće. Upravo zato, cijene ljetovanja “divljaju”, stoga neće svi moći priuštiti si kvalitetan godišnji odmor. Barem ne na Jadranu, no u inozemstvu je ipak drugačija priča.

Pričali smo s nekoliko iznajmljivača diljem obale kako bi saznali kako se cijene kreću, kakva je potražnja, odnosno je li veća nego prošlih godina.

‘To je bilo neviđeno’

Cijene po onome što smo čuli od iznajmljivača variraju – od 50 eura po noći pa do vrtoglavih 1000 eura, ali ovise i o razdoblju u kojem želite otići na more.

“Sobe koje su prije koštale 150 eura, prošle godine su se iznajmljivale po 750 eura, a to je većinom od 15.7. do 15.8. – to je bilo neviđeno, Split nije uopće imao slobodnog smještaja, možda u okolici jedino. Datumi koji su vezani uz festivale, automatski su veće cijene”, kaže nam iznajmljivač iz Splita.

Slaže se s tim i direktorica agencije za putovanja Gabrijela Koščica.

“Cijene na Jadranu su previsoke. Van Hrvatske, primjerice Turska i Grčka su jeftinije i još je i prijevoz avionom uključen”, tvrdi Koščica.

“Cijene jesu visoke, ali ako usporedimo kvalitetu i hranu naspram drugih država, možda i nije preskupo”, dodaje Koščica.

Inflacija odradila svoje

Cijene su nešto manje u lipnju i rujnu, slažu se svi iznajmljivači. Međutim i tada je za neke cijena prevelika, ali i sve zavisi od lokacije. U Splitu, Dubrovniku, Istri, na otocima – cijene su veće, nego li u ostatku Jadrana.

“Najjeftiniji stan će biti, ako je slobodan, 50 eura po noći”, kaže iznajmljivačica iz Opatije.

“Cijene su bile nešto niže prošle godine, ali generalna poskupljenja u zadnje vrijeme su nažalost dovela do poskupljena i cijena smještaja. Također mislim da je i Airbnb povisio iznos svoje provizije pa je razlika i tu osjetna”, kaže iznajmljivačica iz Zadra.

Upravo zbog takve situacije, sve se više i Hrvata odlučuje na odlazak u inozemstvo.

“Za 4.000 kn možete otići letom u Egipat na all inclusive, a za 4.000 kn u Hrvatskoj možete samo unajmiti apartman. Ispod 8.000 kn nema polupansiona za sedam noćenja u hotelu s četiri zvjezdice”, objašnjava Koščica.

Naravno uvijek je razlika s koliko zvjezdica tražite hotel ili ipak idete u apartman, ali generalno ispada da su neke destinacije u Europi puno bliže za naš novčanik, nego li Hrvatska obala.

Primjerice, želite li otići u Antalyu, grad na mediteranskoj obali Turske, cijena će biti prava sitnica. Jedna agencija nudi sedam dana u hotelu s doručkom za oko 1500 kuna, a uključen je i let avionom. U Hrvatskoj za te novce ne možete iznajmiti apartman ni u manje poznatoj destinaciji.

Cjenkanje ili varanje: ‘A što vi mislite!?’

Nekad dobiti gosta, domaćeg turista i nije tako lako. Zato često dolazi i do cjenkanja među iznajmljivača i gosta.

“Sredina sedmog i početak osmog je 75 eura, a do 15.7. vam mogu dati za 65 eura. Ako ćete u lipnju onda još spustimo na 60”, kaže iznajmljivačica kod Šibenika.

Ima i onih koji preko telefona žele naplatiti veću cijenu, nego li je preko bookinga. Željeli smo saznati ima li razlike u direktnom upitu i online rezervaciji.

“Naplaćujemo oko 200 eura po noći”, rekao je iznajmljivač iz mjesta blizu Zadra. U trenutku našeg poziva, na bookingu je cijena bila duplo manja, 100 eura, dok preko poziva iznajmljivač diže cijenu uz objašnjenje: “A što vi mislite, pa špica sezone je tada.”

Mijenjanje cijene na oglasniku

Sličnu situaciju doživjeli smo i s jednim iznajmljivačem iz Splita. Na oglasniku, prema njegovim riječima stoji “zimska” cijena, a kada se direktno nazove otkrije se prava slika.

“Ne možemo raspisati cjenik pa je zato ta cijena, kreće sezona, naravno da nećemo tako jeftino iznajmiti apartmane.”

Dvije minute nakon poziva, iznajmljivač mijenja cijenu na oglasniku, ali još uvijek ne stavlja onu koju je nama rekao. Cijene su, po svemu sudeći, namijenjene turistima, ali i tu postoji problem, tvrdi Koščica.

“Ova godina će biti jedan veliki upitnik jer nema Rusa i za očekivati je da će Turska i Grčka pikirati na turiste iz Europe i smanjiti cijene”, objašnjava direktorica agencije.

Utjecaj rata u Ukrajini na hrvatski turizam

Upravo će ruska invazija na Ukrajinu biti jedan od razloga drugačije turističke sezone, što kod nas, što u inozemstvu.

“Rusi su puno dolazili u Dubrovnik i Crnu Goru. Ali ono što je dobro što smo auto destinacija i što će većina Njemačke i Austrije upravo zbog te nestabilnosti ipak doći u Hrvatsku”, tvrdi Koščica.

Iz Hrvatske turističke zajednice smatraju da rat u Ukrajini neće znatno utjecati na sezonu u Hrvatskoj.

“S obzirom na cjelokupnu situaciju nije realno govoriti o turističkom prometu s navedenih tržišta (Rusije, Ukrajine) u ovoj godini. Također, pritom je važno naglasiti kako tržišta Rusije i Ukrajine inače ostvaruju udio od oko dva posto u ukupno realiziranom turističkom prometu u Hrvatskoj”, kažu iz HTZ-a.

Rast od 161% : ‘Dosad stiglo najviše Slovenaca’

U Hrvatskoj je do sada ostvareno ukupno više od 7,3 milijuna turističkih noćenja, što u odnosu na isto razdoblje lani predstavlja rast od 161 posto. Od toga je na Jadranu ostvareno oko 6,1 milijuna noćenja. Brojke su ovo koje prikazuju da zainteresiranih zasigurno ima, što potvrđuju i iznajmljivači.

“Imamo već dosta popunjenih termina, ali imamo nekoliko apartmana“, kaže iznajmljivač iz Dubrovnika.

“Što prije to bolje, nemamo baš puno mjesta, tijekom cijele godine se rezerviralo, još je malo ostalo“, kazala je iznajmljivačica iz Zadra.

U dosadašnjem dijelu godine najviše je dolazaka, naravno nakon Hrvata, ostvarila Slovenija (273.723), a slijede ih već spomenuti Nijemci (241.166) i Austrijanci (173.052). Hrvatsku vole i “divovi” Europe pa su Ujedinjena Kraljevina (84.532), Italija (83.427) i Francuzi (65.690) također ostvarili veliki broj dolazaka. Tu su i susjedi iz BiH (64.928), ali i Amerikanci s nešto manje od šezdeset tisuća dolazaka.

Hrvatska ili inozemstvo – procijenite sami

Čini se kako će hrvatsku obalu ove godine zaokupiti strani gosti. Brojke su već sada obećavajuće, a hoće li Hrvati svoj godišnji provesti na “domaćem” terenu ili su ove godine Grčka, Turska ili pak Španjolska njihove destinacije – ostaje za vidjeti.

Savjeti koje bi izdvojili za sve one koji se spremaju putovati na Jadran su sljedeći. Ako možete, što prije iznajmite apartman, a što se tiče cijene, bolje nazvati direktno na telefon. Sigurno ćete se ugodno (cjenkanje) ili neugodno (skuplja cijena) iznenaditi kada čujete iznajmljivača, piše RTL.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Views1 Views