TEŠKA BORBA S COVIDOM

Cijenjeni psihijatar o potencijalnim povlasticama za cijepljenje: ”Takva mjera je u ovom trenutku i poželjna”

Photo: Sandra Simunovic/PIXSELL

Psihijatar Herman Vukušić gostovao je u Novom danu N1 televizije gdje je komentirao aktualnu situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj.

“Drago mi je što su u Zagrebu i u županiji preboljene dječje bolesti po pitanju masovnog cijepljenja. To je dobra stvar. S druge strane, moram naglasiti ono o čemu sam dosad malo pričao, a to je da sad počinjemo ozbiljno osjećati probleme sustava u kojemu se sva medicina svela na covid medicinu”, rekao je Vukušić, piše Net.hr

Pozitivna diskriminacija

Ne vidi problem u potencijalnim povlasticama za cijepljene građane. “Mislim da je to mjera pozitivne diskriminacije koja je u ovom trenutku čak i poželjna”, rekao je te dodao kako to govori samo u okviru situacije u kojoj ima dovoljno cjepiva za sve, ali nema interesa za cijepljenje.

“Mi smo sad u toj situaciji. Mislim da bi takve mjere potaknule cijepljenje, pogotovo u mladoj populaciji koja se pokazala kao značajan vektor u širenju virusa, a na koji mi nismo bratili dovoljno pažnje i zato smo u situaciji u kojoj jesmo danas”, kaže Vukušić.

U međuvremenu se u Srbiji u trgovačkim centrima otvaraju punktovi na kojima se može cijepiti bez najave, čak i izabrati cjepivo koje osoba preferira.

‘Posljedice koronavirusa osjećam i danas’

“Kao netko tko je prebolio covid i ležao 20 dana u bolnici, to je zaista teška, sistemska bolest i posljedice osjećam i danas. Ne bih to nikome poželilo. Sjetimo se što se desilo na jesen kad smo prošle godine pred sezonu otvorili granice. Nikad nisam bio zagovaratelj nekih rigidnih mjera, uvijek sam govorio da je cjepivo izlaz iz tunela. Mislim da sad kad ima dovoljno cjepiva treba procijepiti dovoljno nacije za kolektivni imunitet”, rekao je Vukušić.

Upitan jesmo li prerano krenuli u olakšavanje mjera, Vukušić je odgovorio: “Simptomatično je da sintagnu pobjede nad covidom slušamo uvijek prije izbora. Lokalni izbori su pred vratima i opet slušamo o pobjedi na covidom. Mislim da smo još daleko od toga da možemo s velikom sigurnošću proglasiti pobjedu nad ovom pandemijom”, zaključio Vukušić.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views