DOKAZANA KVALITETA

Video | Uvodi se nova oznaka na jajima! Evo kako izgleda i što će točno predstavljati

Photo: Ivica Galovic/PIXSELL

Osim što će informirati potrošače o vrijednosti proizvoda, zaštitit će i proizvođače od nepoštenih trgovačkih praksi

Od raznih udruga, proizvoda, pa i samog Ministarstva poljoprivrede svi sudjeluju u borbi za domaće i provjerene proizvode. Kako bi ih potrošači što lakše prepoznali – uvodi se oznaka DOKAZANA KVALITETA, koja će se primjerice vidjeti na jajima.

Osim što će informirati potrošače o vrijednosti proizvoda, zaštitit će i proizvođače od nepoštenih trgovačkih praksi, a na policama bi mogla biti vidljiva već na jesen, pišu RTL-ove Vijesti.hr.

Više u VIDEOPRILOGU:

Građani su do sada morali biti posebno oprezni kod kupnje jaja, no zahvaljujući jednoj oznaci moći će biti sigurni da u ruke Uzimaju domaća jaja kokoši za koje se na farmama i OPG-ovima brine po najvišim standardima. Uvođenje naljepnice DOKAZANA KVALITETA pozdravljaju i proizvođači.

„Smatramo da je ovo dobra stvar. Međutim potrebno je dodatno informiranje potrošača kako bi uopće znali što nosi ta naljepnica. Znači da je zabranjeno skraćivanje kljunova, povećava se površina u kojoj su životinje ili se smanjuje gustoća naseljenosti u peradarnicima, životinje se cijepe protiv salmonele, a upravo je to potrošačima najvažnije“, rekla je vlasnica farme Ivana Čurila.

Zahtjev za oznaku u sektoru proizvodnje jaja podnesen je Ministarstvu poljoprivrede. Inače za jaja, već postoji jedan natpis – jaja s hrvatskih farmi, no ovaj novi ima veći značaj, pa će dosadašnji uskoro nestati.

„Istraživanja pokazuju da sve veći broj potrošača želi znati kako je životinja držana, u kakvim uvjetima, kako je hranjena, kako se prema njoj postupalo u transportu  a sve je to ono što se iskazuje u ovoj oznaci, a čini razliku u odnosu na oznaku jaja hrvatskih farmi“, tvrdi ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravko Barać.

Prije zahtjeva za naljepnicu DOKAZANE KVALITETE na jajima, podnesen je onaj za voće, a kako je taj prošao sve birokratske razine uskoro bi mogao završiti na jabukama.

„Mi očekujemo da bi to svakako trebalo biti u 7.mjesecu, jer u 8. mjesecu već počinju intenzivno berbe  tako da do tada se već moraju obaviti kontrole i nadamo se da će to zaista do tada biti napravljeno“, smatra predsjednik Hrvatske voćarske zajednice Branimir Markota.

Osim na voću i jajima, natpisi o dokazanoj kvaliteti u skorije vrijeme trebali bi se naći i na drugim proizvodima, poput mesa, mlijeka i meda. Sve kako bi građani mogli kupovati što više domaćih i kvalitetnih proizvoda, pišu RTL-ove Vijesti.hr.

Matija Mlinarić/RTL/Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari