ZAŠTIĆENA GESTA

Kanadski sudac presudio: ‘Pokazati srednji prst je Bogom dano pravo, pripada svakome’

Foto: Unsplash

Optuženog Nealla Epsteina, učitelja i oca dvoje djece, policija je uhitila 2021. jer je prijetio svom susjedu u Beaconsfieldu u Quebecu i rugao mu se

Zbog srednjeg prsta završio na sudu, a sudac o svemu rekao: ‘Sud zapravo sklon uzeti čitav spis i baciti ga kroz prozor’, ali da to neće učiniti jer ‘prostorije suda u Montrealu nemaju prozore’

U sudskoj odluci čije se obrazloženje proteže na nevjerojatnih 26 stranica, sudac Dennis Galiatsatos iz francuske pokrajine Quebec odbacio je tužbu protiv muškarca koji je optužen za uznemiravanje svog susjeda u predgrađu Montreala, javlja The Guardian.

“Da budem potpuno jasan, nije zločin pokazati nekome srednji prst”, istaknuo je sudac u presudi izrečenoj 24. veljače. “Pokazivanje srednjeg prsta Bogom je dano, poveljom utvrđeno pravo koje pripada svakom Kanađaninu”, dodao je, pozivajući se na kanadsku povelju o pravima i slobodama.

Optuženog Nealla Epsteina, učitelja i oca dvoje djece, policija je uhitila u svibnju 2021. jer je prijetio svom susjedu u Beaconsfieldu u Quebecu i rugao mu se.

Gesta ‘možda nije uljudna, možda nije pristojna, možda nije džentlmenska, no unatoč tome, ne povlači za sobom kaznenu odgovornost’, presudio je sudac Galiatsatos. Dodao je da je u ovom slučaju ‘sud zapravo sklon uzeti čitav spis i baciti ga kroz prozor’, ali to neće učiniti jer ‘prostorije suda u Montrealu nemaju prozore’.

Iako nepristojno, pokazivanje srednjeg prsta prema kanadskom je ustavu zaštićena gesta i dio prava osobe na slobodu izražavanja, presudio je sud, navodi Danas.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari