ZAŠTIĆENA GESTA

Kanadski sudac presudio: ‘Pokazati srednji prst je Bogom dano pravo, pripada svakome’

Foto: Unsplash

Optuženog Nealla Epsteina, učitelja i oca dvoje djece, policija je uhitila 2021. jer je prijetio svom susjedu u Beaconsfieldu u Quebecu i rugao mu se

Zbog srednjeg prsta završio na sudu, a sudac o svemu rekao: ‘Sud zapravo sklon uzeti čitav spis i baciti ga kroz prozor’, ali da to neće učiniti jer ‘prostorije suda u Montrealu nemaju prozore’

U sudskoj odluci čije se obrazloženje proteže na nevjerojatnih 26 stranica, sudac Dennis Galiatsatos iz francuske pokrajine Quebec odbacio je tužbu protiv muškarca koji je optužen za uznemiravanje svog susjeda u predgrađu Montreala, javlja The Guardian.

“Da budem potpuno jasan, nije zločin pokazati nekome srednji prst”, istaknuo je sudac u presudi izrečenoj 24. veljače. “Pokazivanje srednjeg prsta Bogom je dano, poveljom utvrđeno pravo koje pripada svakom Kanađaninu”, dodao je, pozivajući se na kanadsku povelju o pravima i slobodama.

Optuženog Nealla Epsteina, učitelja i oca dvoje djece, policija je uhitila u svibnju 2021. jer je prijetio svom susjedu u Beaconsfieldu u Quebecu i rugao mu se.

Gesta ‘možda nije uljudna, možda nije pristojna, možda nije džentlmenska, no unatoč tome, ne povlači za sobom kaznenu odgovornost’, presudio je sudac Galiatsatos. Dodao je da je u ovom slučaju ‘sud zapravo sklon uzeti čitav spis i baciti ga kroz prozor’, ali to neće učiniti jer ‘prostorije suda u Montrealu nemaju prozore’.

Iako nepristojno, pokazivanje srednjeg prsta prema kanadskom je ustavu zaštićena gesta i dio prava osobe na slobodu izražavanja, presudio je sud, navodi Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari