OTKRIVAJU SE LAŽNI EURI

Video | ‘Cvate’ krivotvorenje: I vi biste mogli završiti u zatvoru u jednom slučaju! Ove novčanice eura su najviše ‘na meti’

Ove godine otkriveno je gotovo 300 lažnih novčanica eura, a veliki porast krivotvorenih novčanica već su primijetili i ugostitelji

Od početka godine do danas na tržištu je bilo više krivotvorenih eura nego tijekom cijele prošle godine. Na graničnom prijelazu Svilaj otkrivene su lažne novčanice eura, a biznis krivotvorenja u Hrvatskoj cvate, javlja Danas.hr.

Na granični prijelaz je stigao s osam tisuća lažnih eura. 800 novčanica od 10 eura pokušao je prokrijumčariti u Hrvatsku, ali bezuspješno. “Utvrđeno je da je 60-godišnjak 19. veljače oko 20.30 minuta s vozilom njemačkih registracija došao na granični prijelaz Svilaj gdje su policajci i carini izvršili pregled vozila”, priča Tomislav Kovačević, policijski službenik za odnose s javnošću PU brodsko-posavske.

“Imali smo nedavno slučaj gdje je osoba sa 10 eura također krivotvorenih plaćala u ugostiteljskom objektu, imali smo i plaćanje s filmskim novcem, dakle susretali smo se s time, ali ne u ovolikim količinama”, dodao je.

Koje su prevarantima najzanimljivije novčanice?

Ove godine otkriveno je gotovo 300 lažnih novčanica eura, doznaje Danas.hr od HNB-a. Najviše od 50 apoena, njih gotovo 200. Prevarantima su zanimljive i novčanice od 20 i 100 eura, a nešto manje one od 10, 500 i 200.

Veliki porast krivotvorenih novčanica već su primijetili i ugostitelji. “Kolega se s tim susreo u jutarnjoj smjeni gdje mu je došao gospodin i prvu rundu platio s okej novčanicama, a za plaćanje druge runde izvaio je 100 lažnih eura. Kolega ga je otkrio uz pomoć ovih skenera”, govori Luka Vučemilović Vranjić, konobar.

Skeneri i kemijske – detektori lažnih novčanica, postali su obvezni dio šankerske opreme. “Neki kad ih vide odustaju, ali ima i onih koji ne odustaju. najčešće dolaze s jugoistoka Europe (mislim na članice Europske unije). Njih i slikamo pa postoje te različite ugostiteljske grupe u koje stavimo da kolege znaju jer ih je nekad teško dovesti do policije da ih uhite”, kaže Petar Čumandra, voditelj ugostiteljskog objekta.

One koji izrađuju lažne novčanice čeka kazna do deset godine, a tri godine će u zatvoru provesti oni koji nesvjesno prime lažni novac, ali ga svjesno proslijede dalje, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari