BDP: Gospodarstvo u drugom tromjesečju skočilo 1,2 posto, u Vladi likuju!

Hrvatsko gospodarstvo poraslo je u drugom tromjesečju 1,2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je znatno brži rast nego u prethodnom kvartalu i iznad svih očekivanja.

Državni zavod za statistiku objavio je u petak prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u proteklom kvartalu porastao 1,2 posto na godišnjoj razini.

To je znatno bolji podatak od očekivanja. Osam makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivalo je u prosjeku da je gospodarstvo poraslo za 0,7 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Pritom su se njihove procjene rasta kretale u rasponu od 0,6 do 1 posto.

To je treće tromjesečje zaredom kako BDP raste, i to brže nego u prethodnom, kada je gospodarstvo ojačalo 0,5 posto na godišnjoj razini, što je označilo njegov izlazak iz šestogodišnje recesije.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i EU fondova Branko Grčić kazao je da rast hrvatskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 1,2 posto ukazuje na snažnu promjenu trenda u gospodarstvu te da će s tim dobrim rezultatom Vlada tražiti povjerenje građana za idući mandat.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak izjavio je kako ga posebno veseli što je veći od očekivanja rast BDP-a u proteklom kvartalu od 1,2 posto, baziran na industrijskoj proizvodnji te da smjer kojim Hrvatska ide potvrđuje da Vladine mjere donose rezultate.

U Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP) ocjenjuju da je rast BDP-a u drugom tromjesečju ove godine za 1,2 posto na godišnjoj razini u najvećoj mjeri rezultat restrukturiranja privatnog sektora te da se tek sa stopom rasta od 3 posto može reći da je zemlja počeli rješavati probleme i da će se povećati životni standard građana.

Sindikati ocjenjuju da je rast BDP-a od 1,2 posto u drugom tromjesečju viši od očekivanog, ali manji od potrebnog, a za veći rast potrebne su strukturne reforme i drugačija gospodarska politika.

U Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) ocjenjuju da je rast BDP-a u drugom ovogodišnjem kvartalu od 1,2 posto bio blizu njihovih očekivanja, međutim da takav slabi rast neće poboljšati položaj Hrvatske među članicama EU.

DZS je priopćio kako je je, prema sezonski prilagođenim podacima, BDP u drugom tromjesečju u odnosu na prethodni kvartal ojačao 0,7 posto, dok je u odnosu na drugo tromjesečje prošle godine skočio 1,4 posto.

Među sastavnicama domaće potražnje najsnažniji pozitivan utjecaj na kretanje gospodarske aktivnosti prouzročen je rastom izdataka za konačnu potrošnju kućanstava, stoji u priopćenju DZS-a.

Dodaje se i da je doprinos neto inozemne potražnje bio pozitivan, za 1,1 postotni bod, a najveći pozitivan doprinos povećanju obujma BDP-a u drugom tromjesečju ostvaren je rastom izvoza roba i usluga.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari