'NEŠTO' DRUGAČIJI POGLED

Davor Nađi: Umjesto da smanji cijenu goriva na 11 kuna, Plenković je povećao prihode proračuna za preko 6 milijardi kuna!

Foto: Pixsell

“Podsjetimo, cijena goriva bez državnih nameta je samo oko 8 kuna po litri!”, piše danas predsjednik parlamentarne stranke Fokus

Nedugo nakon objave iz Vlkade RH o smanjenju trošarina na goriva i ‘spašavanju hrvatskih građana od previsokoih cijena benzina i dizela’, objavom na najvećoj društvenoj mreži oglasio se Davor Nađi, predsjednik parlamentarne stranke Fokus koji ima sasvim drugačiji pogled na Vladine mjere

Davor Nađi među mlađim je hrvatskim političarima a svojedobno se spominjao i kao jedan od potencijalnih nasljednika Ivana Vrdoljaka na čelu HNS-a. Ipak, Nađi je kao dogradonačelnik Svete Nedelje prošle godine “prelomio” i izašao iz te stranke.

Nekoliko mjeseci kasnije Davor Nađi, ovaj magistar ekonomije osnovao je Fokus, stranku političkog centra, čiji je predsjednik, a na parlamentarnim izborima u srpnju u koaliciji sa Strankom s imenom i prezimenom te Pametno osvojili su jedan mandat u Hrvatskom saboru.

Današnju objavu Davora Nađija prenosimo u cijelosti:

“U veljači ove godine vlada je pompozno objavili prvi paket mjera za ublažavanje rasta cijena, a koji je uključivao i smanjenje trošarina na gorivo. I kakav je bio rezultat toga za državni proračun? Rezultat je bio da je Sabor u svibnju donio rebalans proračuna u kojem je planirano da će država uprihoditi VIŠE novca od trošarina nego što je to bilo planirano prije smanjenja trošarina. Isto tako, država je u rebalansu proračuna planirala i VIŠE prihoda od PDV-a nego prije smanjenja trošarina. Sad vam već počinje sve to skupa biti malo čudno, jel?

Ukupni planirani prihodi proračuna na rebalansu su rasli za otprilike 6,5 milijardi kuna dok su prihodi od trošarina na gorivo oko 8 milijardi kuna (ukupni prihodi od trošarina i posebnih poreza su na razini od preko 16 milijardi kuna što uključuje trošarine i na druge proizvode).

Što je još gore, čak i nakon tog paketa mjera, planirani PRIHODI OD posebnih poreza i TROŠARINA su VEĆI za 400 MILIJUNA KUNA!

Umjesto da država profitira na rastu cijena, vlada se mogla odreći porasta prihoda (dakle ništa strašno, samo da ostane na istome) i na taj način gotovo u potpunosti eliminirati trošarine na gorivo. S obzirom da je po litri goriva prihod od PDV-a otprilike na razini prihoda od trošarina ili nešto manji (ovisno o vrsti goriva), isto se moglo postići i spuštanjem stope PDV-a na gorivo na 5%.

Podsjetimo, cijena goriva bez državnih nameta je samo oko 8 kuna po litri! Sutrašnjim smanjenjem trošarina država će i dalje oporezivanjem dizati cijenu goriva za 60-70%. Dakle, više je nego očito da država ima prostora da se odrekne poreza (bilo kroz trošarine, bilo kroz PDV) i da se cijena spusti na 11 kn! To se vidi i iz visine poreza i iz rebalansa proračuna. Međutim, vladi je bitnije kupovati glasove vašim novcem, a Plenkoviću je bitnije kupovati mjesto u Briselu pridržavanjem EU direktiva koje za Poljsku koja je smanjila PDV na gorivo na 8% očito ne vrijede.

Rat i sankcije dižu cijenu goriva, ali ni blizu kao porezi, trošarine, HDZ i Plenković!”, napisao je danas Nađi.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Views Views