O CIJENAMA

Dejan Kovač: ”Po cijenama kruha smo odmah uz bok Njemačkoj, a naše plaće u usporedbi s njemačkim…”

Foto: Pixsell/Unsplash

Mjesec dana nakon žetve cijena kilograma pšenice premašila je dvije kune, a u zadnjih pola godine poskupjelo je i ulje, zbog čega pekare najavljuju poskupljenje kruha i pekarskih proizvoda.

Dejan Kovač, hrvatski ekonomist i bivši kandidat za predsjednika države, na svom je Facebook profilu komentirao situaciju, piše Index.hr.

“Hrvatska je po cijenama kruha i žitarica, tik iznad prosjeka EU, a odmah uz bok Njemačkoj, samo što nemam ni blizu prihod ko Njemačka.

Zanimljivo je da se po ekonomskim pokazateljima borimo na začelju EU-a s Rumunjskom i Bugarskom, ali s cijenama nužnih proizvoda s najbogatijim… A najavljuju još porast cijena kruha!

Godine 2020. cijena kruha i žitarica diljem EU-a bila je oko dva i pol puta veća u najskupljoj državi članici nego u najjeftinijoj.

VIDEO DANA:

“Cijena kruha i žitarica najviša u Danskoj”

Kad se razine cijena uspoređuju s prosječnim indeksom razine cijena u EU -u od 100, rezultati pokazuju da je cijena kruha i žitarica bila najviša u Danskoj (s indeksom razine cijena od 153), a slijede je Austrija (135), Luksemburg, Finska i Švedska (sve tri 127).

Eto da nismo sve one kombinate 90ih privatizirali za 1 kn… Da nismo 90ih i 2000ih ubacili silne novce u subvencije bez značajnog outputa u poljoprivredu…

Da nije te iste poljoprivrednike onda uništila ekonomija obujma Agrokora i nelojalna konkurencija…

Da nismo onda taj isti Agrokor predali strancima…

Da nismo…”, napisao je Dejan Kovač na svom Facebook profilu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari