OŠTETILI DRŽAVNI PRORAČUN

Detalji velike policijske akcije: Prevarili državu za milijune, inspektore iznenadilo kad su vidjeli koga moraju uhititi!

Ivo Cagalj/PIXSELL/Ilustracija

Po neslužbenim saznanjima čini se da USKOK sumnja da je državni proračun oštećen za najmanje pedesetak milijuna kuna

U suradnji s Uskokom u srijedu ujutro dogodila se velika akcija uhićenja u Zagrebu, Splitu i Dubrovniku. U akciji je angažirano 180 policijskih službenika koji su, raspoređeni u više timova, u ranim jutarnjim satima pokucali na vrata osumnjičenika na više desetaka lokacija.

Prema sumnjama istražitelja USKOK-a, glavni organizatori i vođe zločinačkog udruženja koje je varalo državu na utaji poreza i izbjegavanju plaćanja davanja, a čijih je nekoliko desetaka članova tijekom jutra u srijedu uhićeno na području Zagreba, Splita, Trogira, Kaštela i Dubrovnika bili su izvjesni Mirko V. iz Podstrane, vlasnik dviju tvrtki registriranih u Splitu i Muću te Goran N. iz Zagreba, također vlasnik dviju zagrebačkih tvrtki.

Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, gotovo sve osumnjičene osobe, njih ukupno 42, najmanje proteklih pola godine Uskok i policija su tajno snimali i pratili uz naloge suda, a nekima od njih ozvučene su i prostorije tvrtki.

Policiju iznenadio nalog koga moraju uhititi

Među onima koji su bijegu je, neslužbeno doznaje Večernji listTomislav Šoljić koji je u bijegu od lipnja 2020., nakon događaja u Kaštel Kambelovcu kada je došlo do pucnjave u kojoj je ranjen Jozo Čabraja, a ubijen je Marijo Boljat. Šoljiću se zbog toga u odsutnosti sudi na Županijskom sudu u Splitu.

Što se pak tiče onih koji su u zatvoru, među njima je Igor Lesković, koji je trenutačno u španjolskom zatvoru. Po onom što je za sada poznato, njih su dvojica bila dio skupine koja se sumnjiči za štetu od  oko 50 milijuna kuna.

Večernji također piše da je uz Mirka V. i Gorana N. mozak operacije bio i Luka Prtenjača.

U velikoj akciji USKOK-a pretraženi su poslovni i stambeni prostori 31-godišnjeg poduzetnika u Dubrovniku.

Dubrovački vjesnik doznaje da su pretraženi prostori na području Montovjerne a vlasnik im je mladi kuhar (31) o kojem doznaju i to da je riječ o osobi koja je već ranije evidentitrana u policijskoj digitalnoj kartoteci. Međutim, kaznena djela zbog kojih je evidentiran su sitne prevare i krađe, ali i drsko ponašanje zbog kojih je prijavljivan službenicima PU dubrovačko-neretvanske.

Dubrovački vjesnik je doznao, također neslužbeno, da su se i sami policijski inspektori nemalo začudili kad su vidjeli nalog kojeg su dobili iz zagrebačke Središnjice USKOK-a.

Državni proračun oštećen za najmanje 50-ak milijuna kuna

Obzirom da se još nije krenulo s istragom, službeno nije poznato što i kako su osumnjičeni varali državu, no po neslužbenim saznanjima čini se da USKOK sumnja da je državni proračun oštećen za najmanje pedesetak milijuna kuna.

Shema je bila, koliko je poznato, uvijek ista, a tvrtke uključene u priču bavile su se raznim poslovima od građevinarstva do trgovine, turizma i poslova s nekretninama, piše Slobodna Dalmacija.

Tako je, primjerice, u jednom slučaju vlasnik i voditelj jedne tvrtke iz Splita, a istu ulogu imala je većina članova zločinačkog udruženja koji su uglavnom bili vlasnici ili odgovorni ljudi u privatnim tvrtkama, izdavao nepostojeće odnosno fiktivne račune sa iskazanim PDV-om tvrtkama na čijem su čelu bili Mirko i Goran iako je znao da isporuka robe navedene u računima nije nikad izvršena.

Mirkove i Goranove firme su potom, po takvim računima, pred poreznicima podnosili zahtjeve u kojima su navodili kako imaju pravo na odbitak pretporeza i tako umanjivali stvarnu obvezu plaćanja PDV-a.

Onda bi vlasnici tih manjih tvrtki koje su bile uključene u lanac prijevare, kako bi sa svojih firmi makli sumnju u nezakonitosti, takve lažirane račune s iskazanim PDV-om evidentirali u svojim knjigama ulaznih računa. Kad bi ti računi bili plaćeni, sumnja USKOK, vlasnici su slali novac na račune firmi koje su bile uključene u lanac ili bi ih dizali u gotovini i prebacivali na račune tvrtki u inozemstvu.

Bilo je tu i prijevara države vezano za uvoz robe iz EU odnosno za neplaćanje PDV-a na stjecanje dobara iz drugih članica EU-a pa su se tako krajnjim kupcima za gotovinu prodavale čak i keramičke pločice nabavljene iz EU bez da bi se platio PDV. Da bi se sve legalno pokrilo, firmama koje su bile uključene u lanac, izdavani su lažni računi iako se znalo da roba nikad nije isporučena. Tako su se i nekim austrijskim tvrtkama izdavali računi po kojima im je bila prodana i isporučena roba iako se to u stvarnosti nije događalo, a na taj su način prevaranti koristili pravo na odbitak pretporeza uz ostalo i neosnovanim korištenjem oslobađanja od PDV-a za isporuke dobara unutar EU, prenose RTL Vijesti.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views