STIŽE PAKAO U HRVATSKU

DHMZ izdao crveno upozorenje za riječku regiju! U jednom gradu peku jaja na otvorenom, temperature gotovo 42 stupnja!

DHMZ upozorenje za petak 22. srpnja 2022.

Apel građanima da ne troše vodu na nebitne stari, pranje automobila, zalijevanje travnjaka

U 13:43 u samom gradu Imotskom izmjereno je – 40 stupnjeva Celzijevih a iz Vinjana Gornjih javljaju da je na amaterskom termometru u hladu u 14:20 bilo izmjereno 41,8 stupanj, što ovaj dio Dalmatinske zagore sigurno svrstava u najtoplije dijelove Hrvatske. Usprkos tome, ekipa Slobodne Dalmacije zaputila se u Imotski vidjeti kako mještani podnose vrućinu.

Na samom izvorištu rijeke Vrljike, hraniteljice života Imotske krajine, u zaštićenom ihtiološkom rezervatu, vodu gotovo da i nema na vidiku. Visoka riječna trava i trska okupirale su 90 posto rijeke oko glavnog izvorišta Opačac. Iz njega vodu koristi 98 posto stanovnika Imotske krajine. Na pitanje, hoće li biti redukcije, direktor Vodovoda Imotske krajine Luka Ćorić kaže:

“Za sada neće, iako je razina vode na samom izvorištu poprilično pala, ali još uvijek se drži. No svakako i ovim putem upućujem apel građanima da ne troše vodu u neke nebitne svrhe, pranje automobila, zalijevanje travnjaka… Znate i sami koliki je pritisak na pumpe koje crpe vodu, i onda njezin transport kilometrima prema istoku i zapadu Imotske krajine. A gdje je samo gubitak vode u dotrajaloj mreži”, pojašnjava Ćorić.

Gradski trg prazan, znatiželjni peku jaja na otvorenom

Koji kilometar dalje, na Gradskom groblju u Imotskom, u punom su zamahu radovi radovi na izgradnji novog dijela groblja. Radnici rade punom parom unatoč vrućini, koju dodatno pojačava rad bagera i miksera.

Na središnjem gradskom trgu nema nikoga. Imotski je pun turista, ali nitko se ne usudi sjesti ovdje na terasu, pa ni ispod suncobrana. Neki su dovitljivi mladići, kako bi pokazali kolika je vrućina, do brončanih nogu kipa Tina Ujevića razbili friško jaje da bi vidjeli za koliko bi se moglo pofrigati. I nakon nekoliko minuta bjelance je počelo poprimati bijelu boju. Istina, trebat će ipak još nekoliko stupnjeva iznad 40 da bi ga mogli konzumirati.

Oni malo odvažniji ovu su rekordnu ovoljetnu temperaturu po običaju dočekali u ugodnoj vodi Modroga jezera. No i tamo je počelo odbrojavanje visine vode. Još nije došao ni kolovoz, a voda je na svega desetak metara visine i tko zna hoće li je biti do kraja kolovoza.

Diljem Hrvatske izdan crveni meteoalarm: ‘Očekuju se ekstremno visoke temperature’

A iznimno visoke temperature čekaju i ostatak zemlje pa je tako za nadolazeći vikend izdan crveni meteoalarm za gotovo sve regije, koji označuje da vrijeme predstavlja vrlo veliku opasnost.

“Očekuju se ekstremno visoke temperature. Zaštitite sebe, djecu i starije. Postupajte prema savjetima danima od strane nadležnih tijela. Mogući su kvarovi na pojedinim infrastrukturama”, upozorio je DHMZ.

Crveni meteoalarm u subotu je izdan za sve regije osim osječke i gospićke, za koje je na snazi narančasto upozorenje. Za nedjelju je na snazi crveno upozorenje za kninsku, riječku, splitsku i dubrovačku regiju.

U nedjelju je za šire područe Zagreba i Karlovca izdano žuto upozorenje koje signalizira umjerenu opasnost, dok na području Knina i Osijeka neće biti nikakve opasnosti od toplinskog vala. Crveno upozorenje ostaje na snazi i u ponedjeljak za širu regiju oko Rijeke, Splita i Dubrovnika.

Ravnateljstvo civilne zaštite također je prenijelo upozorenje DHMZ-a ponavljajući pritom važnost zaštite od vrućine, prenosi Net.hr

.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari