KRITIZIRAO RAD STOŽERA

Đikić upozorava: ‘Politički je spin da je virus oslabio, situacija nije najgora, bit će nam još gore!’

Grgo Jelavic/PIXSELL

Smatra da bi u Stožeru umjesto Beroša trebao biti netko drugi

Hrvatski znanstvenik Ivan Đikić, komentirajući rast broja novooboljelih, rekao je da je on posljedica nekoliko rupa koje su se dogodile.

“Očigledno je da smo ulovljeni u iznenađenju, Stožer se nije dobro pripremio za izljev virusa u široj populaciji. Prvo, virus je i dalje bio prisutan u Hrvatskoj, ali smo ga ignorirali jer nismo vidjeli dosta simptomatskih ljudi, a druga je stvar da smo otvorili granice dosta agresivno, da smo pozivali turiste da dođu, a to je rezultiralo da sada imamo ovu posljedicu i to je bilo za očekvati s epidemiološke strane”, rekao je Đikić za N1.

Smatra da se treba nastaviti pridržavati mjera koje je još u ožujku propisao Stožer, ali da zatvaranje gospodarstva i karantena više nisu opcije. “Jasne poruke i informiranje, a manjak političkih poruka mogao bi rezultirati istim angažmanom ljudi, koji smo imali u ožujku”, rekao je Đikić.

Govoreći o Stožeru i činjenici da su njegovi članovi ujedno i članovi HDZ-a, Đikić je rekao da ima puno kritičnih komponenti gdje se može kritizirati rad stožera.

“Očigledno je da osobe koje su stručnjaci, a istovremeno i u izborima, imaju podijeljenu ulogu. Teško je ministru Berošu biti političar, kad koristi spinove i medicinske informacije koje su dobre za njegovu političku sliku. Bilo bi dobro da je umjesto njega u Stožeru netko drugi, tko se može fokusirati na struku”, rekao je Đikić.

Istaknuo je da Beroševa izjava da je virus oslabio nema nikakvih znanstvenih dokaza te da na taj način zbunjuje javnost. “Nemamo dokaza da je virus oslabio, ali imamo pokazatelje da je virus drugačiji”, rekao je Đikić, dodavši da bi, kad bi se dopustilo da virus ponovno uđe u domove za starije i nemoćne, smrtnost u toj populaciji prešla 10 posto.

“Greške Stožera nisu napravljene namjerno i trebamo uspostaviti povjerenje s početka, jer samo pomoću mjera osigurat će nam sigurniju budućnost. Ako se toga ne budemo pridržavali, poruke sa sveučilišta Washington pokazuju da bi u Hrvatskoj do desetog mjeseca moglo biti i do 1500 mrtvih”, rekao je Đikić, dodavši da su brojevi novih slučajeva zaraze u svijetu vrlo zabrinjavajući te da pokazuju da pandemija ne jenjava, nego je i dalje opasna.

“Ovo sigurno još nije drugi val, ali iz ovoga možemo vidjeti koliko je obrazovanje važno”, rekao je Đikić za N1.

Ranije je Đikić zaa HRT također rekao da je politički spin da je virus oslabio.

Važno je reći građanima kako je percepcija da smo savladali virus bila kriva. Prije dva tjedna nam je bilo kao u siječnju ili veljači kada nismo imali simptome zaraze u široj populaciji, a virus se širio. To sada po serološkim testovima vidimo. I ovo što danas vidimo je posljedica događaja u zadnja možda dva do tri tjedna. Politički je spin da je virus oslabio, to govori šefica Klinike za infektivne bolesti i šef javnog zdravstva na temelju izjava talijanskog liječnika, a tisuću izjava znanstvenika su zanemareni u ovom slučaju”, rekao je Đikić dodajući da mu je čudno što Capak šalje takve informacije i citira medije.

Rekao je da će broj zaraženih rasti, samo je pitanje koliko ćemo ljudi testirati kako bismo znali taj broj: “Situacija danas nije najgora jer će nam biti još gore, brojevi će sigurno rasti i moramo se s time suočiti kao s činjenicom”.

“U Hrvatskoj, nažalost, politika se umiješala u javno zdravstvo otvaranjem ovih izbora. Apsolutno mi je jasno da su izbori važni, ali izbori i politički spinovi nisu važniji od zdravlja građana”, poručio je Đikić, koji smatra da su u Stožeru često bili kontradiktorni.

Vijesti.hr

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari