KRŠENJE ŠUTNJE?

DIP: ”Na 18 biračkih mjesta će se ponoviti izbori zbog nepravilnosti i tehničkih pogrešaka”

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Državno izborno povjerenstvo održalo konferenciju za medije na kojoj su izvijestiti o službenim rezultatima lokalnih izbora.

Na konferenciji govori predsjednik DIP-a Đuro Sessa te potpredsjednice Ana Lovrin i Vesna Fabijančić–Križanić.

“Na 18 biračkih mjesta će biti ponavljanja izbora, sljedeće nedjelje zbog nekih nepravilnosti koje su se utvrdile na biračkom mjestu, zbog jednog-dva viška listića. Jedini izbori će se ponoviti za vijeće u Kneževim Vinogradima jer je došlo do tehničke greške u sadržaju listića. U nekoliko županija, općina i gradova su rezultati završeni u prvom krugu. U 14 županija i Gradu Zagrebu, 55 gradova i 87 općina se ide u drugi krug”, rekao je Sessa.

“Izbori su uglavnom prošli u redu, bilo je manjih incidenata, lokalni izbori su više nabijeni nekom strašću nego državni izbori. Možemo biti zadovoljni da su izbori prošli mirno, u demokratskoj atmosferi”, rekao je, pišu Vijesti.hr

U drugom krugu prvi će na listi biti onaj koji je dobio više glasova, a drugi će biti onaj koji je dobio manje glasova.

“Pobjednik je onaj koji dobije većinski broj glasova, nadamo se da neće biti identičnih rezultata. To se dosad dogodilo dva puta. Onda bi se moralo ići u ponovne izbore”, rekao je Sessa.

Izborni sudionici koji su s prvim krugom završili svoju izbornu utakmicu do 15. lipnja u pomoć moraju podnijeti svoja zaključna financijska izvješća. Izborna promidžba u drugom krugu počinje nakon objave službenih rezultata, odnosno danas ili sutra, zavisi kako u kojem mjestu.

“Dolazilo je do kršenja izborne šutnje koristeći moderna sredstva komunikacije koja se ne mogu kontrolirati, a koja su se zloupotrebljavala. No, one nisu utjecale na rezultate izbora”, dodao je.

Na pitanje je li bilo kršenje epidemioloških mjera, Sessa je odgovorio:

“Mi smo nadležni za provođenje epidemioloških mjera na biračkom mjestu, čini mi se da je to prošlo potpuno u redu, da su se birači i birački odjeli držali preporuka zdravstvenih vlasti. Što se tiče stožera, oni nisu u našoj nadležnosti niti mi njima upravljamo.”

Također, nije mogao reći koliko će biti kazni za kršenje predizborne šutnje.

“Oni koji su nadležni su niža izborna povjerenstva i oni će morati imati cijeli registar utvrđenih kršenja i dalje postupati prema zakonu. U kojoj će to mjeri biti to vam zasad ne možemo reći. Kazne će izreći prekršajni sud. To je vrlo otvoreno pitanje koje se ponavlja od jednih do drugih izbora. S tom izbornom šutnjom treba nešto učiniti, ili je treba maknuti ili će trebati dosta poraditi na posljedicama kršenja izborne šutnje. Ima čvrstih argumenata da se izborna šutnja ukine, ali ne znam što bi se sve događalo da izborne šutnje nema.”

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari