Divjak školama poslala važnu obavijest! Kako će se nadoknađivati nastava izgubljena u štrajku?

Ministrica Divjak poslala je svim osnovnim i srednjim školama obavijest o nadoknadi izgubljenih sati

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak svim osnovnim i srednjim školama poslala je obavijest kako će se nadoknađivati nastava izgubljena u štrajku prosvjetara.

Pismo ministrice Divjak školama prenosimo u cijelosti: 

“Poštovani/poštovane, vezano uz nadoknadu nastavnih dana provedenih u štrajku Ministarstvo znanosti i obrazovanja obavještava sve osnovne i srednje škole da su dužne što hitnije donijeti plan nadoknade za svoju ustanovu. Sukladno ovoj obavijesti, Škole koje će mijenjati vrijeme praznika ili produljiti trajanje nastavne godine dužne su dostaviti prijedlog izmjena Županijskome upravnom odjelu nadležnom za poslove obrazovanja, odnosno Uredu grada Zagreba koji će Ministarstvu dostaviti ujedinjeni zahtjev za sve škole koje su zatražile izmjene i to najkasnije do 16. prosinca 2019. godine.

Podsjećamo kako je člankom 48. stavkom 3. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi propisano da se odgojno-obrazovni rad ostvaruje u pravilu u najmanje 175 nastavnih dana, a za učenike završnih razreda srednjih škola u najmanje 160 nastavnih dana. U tom smislu, prilikom odlučivanja o načinu nadoknade potrebno je uzeti u obzir ovaj Zakonom utvrđeni minimalni broj nastavnih dana.

S obzirom na različita postupanja školskih ustanova u vrijeme štrajka, različite vrste školskih ustanova, prostorne i organizacijske mogućnosti te na spomenutu zakonsku regulativu, školska ustanova dužna je odlučiti o načinu na koji će se realizirati nadoknada nastavnih dana uzevši u obzir broj nastavnih dana koji je potrebno nadoknaditi, a pri tome posebno treba voditi računa o zakonskim ograničenjima.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja poslalo je u srijedu, 4. prosinca 2019., upitnik školama kako bi prikupilo informacije o broju nastavnih dana koje je potrebno nadoknaditi, kao i preferencije škola vezano uz nadoknadu. Do petka, 6. prosinca, u 12 h upitnik su popunile 1.144 škole. Škole su dale sljedeće odgovore:

Odlukom o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2019./2020. utvrđeno je da nastavna godina počinje 9. rujna 2019. godine, a završava 17. lipnja 2020. godine, odnosno 22. svibnja 2020. godine za učenike završnih razreda srednje škole. Tom Odlukom propisan je i početak i završetak prvog i drugog polugodišta, kao i odmori učenika tijekom nastavne godine.

Člankom 3. stavkom 2. navedene Odluke propisano je da ako škola ne ostvari propisani nastavni plan i program/kurikulum, nastavna godina može se produljiti odlukom Županijskoga upravnog odjela nadležnog za poslove obrazovanja, odnosno Ureda grada Zagreba nadležnog za poslove obrazovanja uz prethodnu suglasnost Ministarstva nadležnog za obrazovanje i nakon 17. lipnja 2020. godine, odnosno nakon 22. svibnja 2020. godine, za završne razrede srednje škole. Isto tako, člankom 8. Odluke propisano je da iznimno, u posebnim okolnostima koje nije bilo moguće predvidjeti i planirati godišnjim planom i programom rada škole, škola može odstupiti od rokova utvrđenih Odlukom, o čemu odlučuje ministar nadležan za obrazovanje na zahtjev škole i Upravnog odjela.

Sukladno navedenim odredbama Odluke, molimo da se ovome Ministarstvu dostave zahtjevi za eventualnom izmjenom školskih kalendara najkasnije do ponedjeljka, 16. prosinca 2019. godine. Radi lakše koordinacije i bržeg odobravanja molimo da upravni odjeli pošalju ujedinjeni zahtjev škola sa svojeg područja.

Prilikom planiranja nadoknade nastavnih dana podsjećamo na redoslijed prioriteta:

Škola može nenastavne dane planirati kao nastavne te održati nadoknadu nedostatnoga nastavnog dana.

Škola može održati nastavu subotom na sljedeći način:

osnovne škole koje rade u više od dvije smjene mogu održati nadoknadu subotom;

osnovne škole koje rade u jednoj ili dvije smjene mogu održati nadoknadu subotom samo u tjednu u kojem se zbog nenastavnoga ili neradnoga dana, odnosno održavanja štrajka, nije održala nastava, odnosno ako je u radnome tjednu bilo manje od pet nastavnih dana (subote 11. siječnja 2020., 18. travnja 2020., 2. svibnja 2020. i 13. lipnja 2020.);

srednje škole mogu održati nadoknadu subotom ako to zahtijevaju prostorni, organizacijski i drugi oblici rada.

Škola može odstupiti od utvrđenih rokova za odmor učenika, o čemu odlučuje ministar nadležan za obrazovanje na zahtjev škole i Županijskoga upravnog odjela:

preporuka je da zimski praznici traju barem dva tjedna, od 24. prosinca 2019. do 6. siječnja 2020. (Badnjak – Sveta tri kralja);

preporuka je da proljetni praznici traju od 10. do 13. travnja 2020. (Veliki petak – Uskrsni ponedjeljak).

Škola može produljiti nastavnu godinu odlukom Županijskoga upravnog odjela nadležnog za poslove obrazovanja, odnosno Ureda grada Zagreba nadležnog za poslove obrazovanja uz prethodnu suglasnost Ministarstva.

Ministarstvo će odobravati produljenje nastavne godine najduže do 26. lipnja 2020., odnosno 29. svibnja 2020. za učenike završnih razreda srednje škole”, napisala je Divjak.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari