BLOKIRAT ĆE SADRŽAJ

Djevojčica pregledala 138 videa o ozljeđivanju, uslijedila je tragedija. Društvene mreže najavile veliki zaokret

Foto: Pexels

Prema novim pravilima, malodobna djeca više neće moći gledati nasilan sadržaj, on će se automatski blokirati. Umjesto toga, dijelit će se objave dobrotvornih organizacija za mentalno zdravlje

Objave o samoubojstvu, samoozljeđivanju i poremećajima prehrane više neće biti dostupne za djecu na Instagramu i Facebooku, piše Sky News.

Prema novim pravilima, korisnici mlađi od 18 godina neće moći vidjeti tu vrstu sadržaja na svojim naslovnicama, čak ni ako ih dijeli netko koga prate. Korisnici moraju prije svega imati najmanje 13 godina da bi uopće imali društvene mreže.

Platforme će umjesto tih sadržaja dijeliti objave dobrotvornih organizacija za mentalno zdravlje. Tinejdžeri će automatski biti smješteni u restriktivnu postavku kontrole sadržaja, što im pomaže da osjetljivi sadržaj uopće ne vide.

“Već primjenjujemo ovu postavku za nove tinejdžere kada se pridruže Instagramu i Facebooku, a sada je proširujemo na tinejdžere koji već koriste te aplikacije”, navela je tvrtka Meta u svom blogu.

Meta će uvesti mjere na Facebooku i Instagramu tijekom sljedećih mjeseci.

“Mjere su dobrodošle, ali ne idu dovoljno daleko”, kaže savjetnik dobrotvorne organizacije osnovane u spomen britanske tinejdžerice koja je umrla od samoozljeđivanja nakon što je konzumirala sadržaj na internetu.

Molly Russell, 14-godišnja djevojčica iz Harrowa, sjeverozapadnog Londona, pronađena je mrtva u svojoj spavaćoj sobi u studenom 2017. nakon što je na internetu pogledala 138 videa povezanih sa samoubojstvom i depresijom.

U ključnoj presudi u istrazi 2022., mrtvozornik je presudio da ona nije umrla od samoubojstva, već od “čina samoozljeđivanja dok je patila od depresije i negativnih učinaka internetskog sadržaja”.

Andy Burrows, savjetnik Zaklade Molly Rose, rekao je da su tinejdžeri i dalje “bombardirani sadržajem na Instagramu koji promiče samoubojstvo i samoozljeđivanje i opsežno spominje ideje o samoubojstvu i depresiju”.

“Iako su promjene Metine politike dobrodošle, velika većina štetnog sadržaja trenutno dostupnog na Instagramu nije obuhvaćena ovom promjenom, a platforma će nastaviti preporučivati značajne količine opasnog materijala djeci. Nažalost, ovo izgleda samo kao postupni korak kada je hitno potreban ogroman skok”, rekao je.

Samoubojstvo je treći vodeći uzrok smrti među 15 do 19-godišnjacima u Velikoj Britaniji, prema brojkama koje je prošle godine objavio Ured za nacionalnu statistiku.

Meta i druge tvrtke društvenih medija suočavaju se s pritiskom vlada diljem svijeta da poboljšaju sigurnost djece koja koriste njihove platforme.

U Ujedinjenom Kraljevstvu, Zakon o online sigurnosti, koji postoji od listopada 2023., zahtijeva od internetskih platformi da se pridržavaju pravila o sigurnosti djece ili će se suočiti s visokim kaznama.

U SAD-u će Mark Zuckerberg, izvršni direktor Mete, krajem siječnja svjedočiti pred Senatom o sigurnosti djece sa šefovima drugih tehnoloških ‘divova’.

EU-ov Zakon o digitalnim uslugama, koji je stupio na snagu prošle godine, tjera online divove na bolju kontrolu sadržaja objavljenog na njihovim platformama unutar Europske unije, prenosi Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari