VLADA DONIJELA ODLUKU

Dobit ćemo nacionalni sustav za izdavanje digitalnih Covid potvrda. Tvrde da će olakšati kretanje

Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

Osim olakšanja kretanja, potvrda će se moći koristiti i u druge svrhe sukladno odlukama Stožera civilne zaštite RH

Vlada RH danas je održala telefonsku sjednicu na kojoj je donijela Odluku o uspostavi nacionalnog sustava za izdavanje EU digitalne COVID potvrde, izvijestili su na službenoj stranici.

Na sjednici održanoj 8. travnja 2021. osnovala Radnu skupinu za izradu tehničkog rješenja prekogranično interoperabilnih digitalnih zelenih potvrda s ciljem izrade nacionalnog sustava digitalnih zelenih potvrda. Hrvatski nacionalni sustav za izdavanje EU digitalne COVID potvrde spreman je za početak rada od 1. lipnja 2021. te je formalno provedena procedura integracije s EU pristupnikom čime je osigurana njihova prekogranična interoperabilnost.

Također navode da je i Ministarstvo unutarnjih poslova uspješno integriralo validaciju EU digitalnih COVID potvrda u Nacionalni granični informacijski sustav te su osigurani svi organizacijski i tehnički preduvjeti za provedbu i izdavanje digitalnih Covid potvrda.

Olakšat će kretanje

Iako će procedura usvajanja Uredbe o digitalnoj COVID potvrdi EU-a biti dovršena krajem lipnja, interoperabilni europski pristupnik  za središnju razmjenu javnih PKI certifikata država članica formalno počinje s radom od 1. lipnja 2021. i sve države članice koje imaju razvijeno, testirano i od strane Komisije potvrđeno nacionalno rješenje, mogu implementirati procese izdavanja i validacije EU digitalnih COVID potvrda u nacionalnim sustavima. Hrvatska je potvrdila spremnost te ishodila odobrenje Komisije za integraciju s EU pristupnikom.

Budući da je tehničko rješenje prekograničnih interoperabilnih EU digitalnih COVID potvrda spremno za početak rada od 1. lipnja, a kako bi se olakšala sloboda kretanja građana tijekom pandemije bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2 i doprinijelo postupnom ukidanju ograničenja, u interesu građana je da se početak primjene EU digitalnih COVID potvrda uskladi s početkom rada središnjeg europskog pristupnika, zbog čega se donosi ova Odluka.

Osim olakšanja kretanja, potvrda će se moći koristiti i u druge svrhe sukladno odlukama Stožera civilne zaštite RH koje se donose sukladno Zakonu za zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

AKD će putem javne informativne mrežne stranice, učiniti građanima dostupnim sve potrebne informacije, upute i podatke o izdavanju i svrsi EU digitalnih COVID potvrda. prenose Vijesti.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari