KAKO DO MAJSTORA?

Njemačkoj nedostaju radnici! Posebno su traženi vodoinstalateri, građevinari, mesari…

Foto: Alex Teixeira/Unsplash

Nedostatak radnika posebno je izražen na jugu i jugozapadu Njemačke, odnosno u regijama Baden-Württembergu i Bavarskoj

Njemačke zanatske tvrtke suočavaju se sa značajnim nedostatkom radnika. Najtraženiji su elektro i vodoinstalateri, kao i zanatlije u automobilskoj i mesnoj industriji, piše Deutsche Welle.

Prema studiji Kompeticijskog centra za osiguranje kvalificiranih radnika malim i srednjim poduzećima (KOFA) posebno su pogođene nedostatkom radnika tvrtke koje imaju zaposlenike iz zanatskih zanimanja u proizvodnji i građevinarstvu.

Mali broj učenika upisuje zanate

Od 26 zanatskih zanimanja u kojima posebno nedostaje kvalificiranih radnika, 17 je iz ovih branši. Tu spadaju, na primjer, građevinske elektroinstalacije, vodoinstalacije, grijanje, klimatizacija i tehnologija. Ali kvalificirano osoblje se također očajnički traži u sektoru plasmana mesnih proizvoda. Nedostatak radnika posebno je izražen na jugu i jugozapadu Njemačke, odnosno u regijama  Baden-Württembergu i Bavarskoj.

Da bi se otklonio nedostatak kvalificiranih radnika u zanatskim zanimanjima potreban je podmladak. No, usprkos postojanju brojnih školskih ustanova širom Njemačke, relativno mali broj učenika se odlučuje za zanatsko obrazovanje.

“U Bavarskoj broj učenika u zanatskim strukama opada za oko pet posto godišnje; u cijeloj zemlji je taj negativni trend djelomice je još izraženiji”, kaže  Franz Xaver Peteranderl, predsjednik Bavarske zanatske komore. “Mnogi mladi ljudi imaju pogrešne predodžbe o mogućnostima zarade zanatlija”, kaže Peteranderl a prenose Vijesti.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari