UOPĆE NIJE LOŠE

Dobre vijesti za radnike u Njemačkoj: Od 1. siječnja stižu im veće satnice!

Foto: Unsplash

Pojedini radnici u Njemačkoj od iduće godine imat će veće satnice na svojim poslovima

Konkretno, kreće se s isplatama veće minimalne satnice za različite sektore, piše Fenix-magazin. Obučeni krovopokrivači do sada su zarađivali najmanje 14,50 eura po satu, a u 2023. godini minimalna satnica za zaposlene u ovoj branši porast će na 14,80 eura. Radnici zaposleni preko agencija od iduće godine imat će minimalnu satnicu 13 eura, što je jedan euro iznad zakonske granice.

Svatko tko radi na poslovima transporta gotovine i vrijednosti može očekivati ​​znatno višu minimalnu satnicu. U Sjevernoj Rajni-Vestfaliji već sada zaposleni u ovom sektoru zarade 20 eura po satu. Njima će od kolovoza 2023. minimalna satnica porasti na 20,64 eura.

Rast satnica mogu očekivati i pedagoški radnici, trgovci elektroničkom robom, kao i radnici u mesnoj industriji. Osim njih, pet posto više novca u 2023. godini će dobiti radnici zaposleni u metaloprerađivačkoj i elektroindustriji.

Zaposleni u skrbi za starije dobit će dva povećanja minimalne satnice u 2023. godini, jedno u svibnju, a drugo od prosinca. Zaposlenici koji rade petodnevni radni tjedan također imaju pravo na najmanje 29 dana godišnjeg odmora.

Dodatak za osposobljavanje

Svatko tko započne stručno osposobljavanje ili osposobljavanje unutar tvrtke 2023. godine dobit će viši zakonski propisan minimalni dodatak za osposobljavanje od 620 eura. Ranije je taj dodatak iznosio 585 eura. Za daljnje godine usavršavanja predviđeni su dodaci od 18 (732 eura), 35 (837 eura) i 40 posto (868 eura).

U mnogim sektorima kolektivni ugovori reguliraju i veće naknade za osposobljavanje: pripravnici za čišćenje zgrada, primjerice, primaju 900 eura u prvoj godini osposobljavanja.

Ako tvrtke ne plaćaju minimalnu naknadu za obuku, pripravnici mogu zatražiti dodatnu isplatu. Osim toga, tvrtke se tada suočavaju s kaznama za administrativne prekršaje do 5000 eura, piše Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari