STIŽE VELIKA PROMJENA

Dobre vijesti za roditelje: Uvodi se 10 dana očinskog dopusta uz puni iznos plaće

Foto: Hrvoje Skočić/ Riportal

Državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić rekla je kako je važno promovirati mogućnosti i prava očeva u korištenju rodiljnog i roditeljskog dopusta

Važno je promovirati mogućnost i prava očeva u korištenju rodiljnog i roditeljskog dopusta te novog očinskog dopusta koji će biti reguliran Zakonom o rodiljnim i roditeljskim potporama, rečeno je na okruglom stolu „Roditeljstvo iz muškog kuta“ državnog ureda za demografiju i mlade.

Skup je održan u petak u povod Međunarodnog dana obitelji, u organizaciji Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade. Sudjelovali su predstavnici Hrvatskog sabora, Grada Zagreba, centra za socijalnu skrb, udruga civilnog društva te pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, priopćili su organizatori.

10 dana uz puni iznos plaće

Državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić rekla je kako je važno promovirati mogućnosti i prava očeva u korištenju rodiljnog i roditeljskog dopusta, kao i novog očinskog dopusta, koji će biti reguliran novim Zakonom o rodiljnim i roditeljskim potporama, u trajanju od 10 dana uz puni iznos plaće.

Očinski dopust očevima neće biti obaveza, već dano pravo, ali će biti obaveza poslodavcima koji očevima moraju omogućiti korištenje tog prava, rečeno je.

Hrvatska na začelju EU po tome pitanju

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić istaknula je kako je Hrvatska na začelju EU kada su u pitanju očevi koji koriste dopust nakon rođenja djeteta. Smatra da poslodavci nisu jednako osviješteni u svim dijelovima Hrvatske na potrebe i prava roditelja i očeva, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari