LJUTICA

DOBRO JE ZNATI! Evo kada je poskok najaktivniji i koja doza otrova vas može ubiti

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Lovi tako da ubija plijen otrovom i zatim ga guta cijelog

Poskok je najotrovnija zmija u Europi. Čak i mladi imaju otrovne zube te mogu zadati opasan ugriz. Otrov poskoka djeluje tako da zgrušava krv i izaziva šok kod žrtve, prenose Vijesti.hr.

Za čovjeka je doza od 25 do 40 miligrama otrova smrtonosna, piše na stranicama Zoo.hr.

Poskok spada u razred gmazova i porodicu ljutica. Dugačak je od 65 do 90 centimetara. Boja tijela je od sive, žute do smeđe s cik-cak prugom po sredini leđa. Imaju trokutastu plosnatu glavu i rošćić na vrhu njuške.

Voli kamenita i suha staništa, otvorene šume, padine planina, kultivirane vrtove i vinograde.

U prirodi se hrani glodavcima, malim pticama i gmazovima.

Do parenja dolazi od kraja travnja do početka svibnja. Ženka od rujna do listopada okoti od 4 do 15 mladih. Poskoci su ovoviviparna vrsta, odnosno mladi se razvijaju u jajetu unutar majke, no odmah po izlasku iz majčina tijela probiju opnu jajeta.

Poskok je uglavnom aktivan noću kada lovi. Lovi tako da ubija plijen otrovom i zatim ga guta cijelog. Često se penje i na drveće odakle hvata ptice. Dane provodi odmarajući se i probavljajući hranu. U hladnijim krajevima zimi hibernira.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari