BOMBARDIRANJE NUKLEARKE

Video | ‘Dogodila se jedna monstruozna glupost’: Nuklearni fizičar pojašnjava koliko smo blizu nuklearne katastrofe

‘Dogodila se jedna monstruozna glupost’: Nuklearni fizičar  pojašnjava koliko smo blizu nuklearne katastrofe

”Ukrajina je odgovorna članica Međunarodne agencije za atomsku energiju, članica je Euroatoma”, pojasnio je nuklearni fizičar

Koliko smo bili blizu nuklearne katastrofe i kakve bi posljedice bile da je došlo do havarije u nekom od šest reaktora, za RTL je objasnio nuklearni fizičar Tonći Tadić.

Je li izbjegnuta nuklearna katastrofa?

Po mom sudu jest. Ovo što se dogodilo je jedna monstruozna glupost jer je nuklearka Zaporižje bila u postupku gašenja. Naime, čim počnu borbe oko nuklearki, one se u pravilu gase. Ona je bila u postupku gašenja, što znači da su ugašene kontrolne šipke, zaustavljena nuklearna reakcija, međutim tu nije kraj. U trenutku gašenja, reaktori je još ostaju silno vrući i potrebno je dovesti električnu energiju iz drugih izvora bilo putem dalekovoda, bilo iz dizel generatora da bi se pokretale pumpe i ohladili reaktori kako se ne bi dogodilo taljenje reaktora i eksplozija kao u Fukushimi.

Više u VIDEOPRILOGU:

“Prvi bi stradali ruski vojnici”

Da se to dogodilo ovdje, katastrofa bi bila otprilike 6 puta veća. Ono što je potpuno bizarno u ovoj priči jest to da bi radioaktivni oblak kontaminirao u prvom redu rusku vojsku, okupirane dijelove Donbasa i južni dio Rusije. Hrvatska s tim ne bi imala problema. Naime, sve stratosferske struje uvijek teku od zapada prema istoku.

Zašto su oni uopće napali, nije li i njima u interesu da to ostane očuvano?

Ja to doista ne razumijem, ja sam do ovog trenutka mislio.. vjerovao sam da ljudi u ruskom generalštabu misle, ali nakon ovoga u to više nisam siguran.

Ali trebamo li i mi biti zabrinuti?

Ne. Ako Rusi odu iz Ukrajine. Najveća sigurnost za ukrajinske nuklearke je da Rusa nema u Ukrajini. To su nove nuklearke, one su pametno vođene, Ukrajina je odgovorna članica Međunarodne agencije za atomsku energiju, članica je Euroatoma, sudjeluju u istraživanjima, te nuklearke su do ovog trenutka savršeno dobro radile. Ne znam kojem je idiotu palo na pamet da gađa uklopno postrojenje nuklearke u trenutku njezinog gašenja, donosi RTL Danas.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari