RAT U UKRAJINI

UŽIVO Putin tvrdi: ‘Nemamo zle namjere protiv naših susjeda’

Screenshot Twitter

Održana je i druga runda razgovora između ruske i ukrajinske strane. Dogovoreno je stvaranje humanitarnih koridora za evakuaciju civila

Deveti je dan ruske invazije na Ukrajinu. Ruske trupe žestoko su granatirale Černihiv, Mariupolj, a okupirale su i ukrajinski grad Herson.

Održana je i druga runda razgovora između ruske i ukrajinske strane. Dogovoreno je stvaranje humanitarnih koridora za evakuaciju civila i donošenje humanitarne pomoći.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom pričao je o ruskoj invaziji na Ukrajinu. Macron je objavio kako mu je Putin kazao da odbija zaustaviti napade na Ukrajinu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u svom obraćanju pozvao je Putina na razgovore jedan na jedan.

Bijela kuća je priopćila kako će SAD će izdati dodatne sankcije za više ruskih oligarha.

Glasnogovornik ruskog ministarstva obrane izjavio je kako je u Ukrajini 200 hrvatskih plaćenika. Hrvatska nije službeno poslala vojnu snagu u Ukrajinu, tvrde iz MORH-a.

Tužni prizori beba i djece koji paraju srce obišli su svijet. IzbjeglicE iz Ukrajine u kolonama koji i dalje pristižu u Slovačku i Rumunjsku.

Američko veleposlanstvo u Ukrajini osudilo napad na nuklearnu elektranu: ‘To je ratni zločin’

Američko veleposlanstvo u Ukrajini izjavilo je da je napad na nuklearnu elektranu ratni zločin nakon što je Rusija zauzela ukrajinsko nuklearno postrojenje, najveće u Europi.

“Ratni je zločin napasti nuklearnu elektranu. Putinovo granatiranje najveće europske nuklearne elektrane pomiče njegovu vladavinu terora korak dalje”, navodi se u bjavi američkog veleposlanstva u Kijevu.

Od početka invazije na Ukrajinu ubijen 331 civil, a 675 ih je ranjeno, potvrdio je to UN

Ured UN-a za ljudska prava priopćio je kako je potvrdio da je 331 civil ubijen, a njih 675 da ih je ranjeno u Ukrajini od početka ruske invazije 24. veljače. Dodali su i da je stvaran broj vjerojatno mnogo veći.

Među 331 ubijenih ljudi, njih 19 su djeca, priopćio je UN, a prenosi The Guardian.

Prema tom izvješću koje se poziva na promatrače Ureda za ljudska prava u Ukrajini, većina žrtava zbijena eksplozivnim oružjem i to uslijed granatiranja iz teškog topništva, višestrukih raketnih sustava te zbog projektila i zračnih napada.

Plenković: Do sada u Hrvatsku ušlo 1217 izbjeglica iz Ukrajine

Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je u petak da su u tijeku sveobuhvatne pripreme za prihvat prognanika iz Ukrajine rekavši da ih je do sada u zemlju ušlo 1217, te da se nastavlja rad na pripremama za njihov prihvat u većem broju.

Gerald Knaus iz Europske stabilizacijske inicijative upozorava: Putin želi destabilizirati zapadni Balkan

Europska unija mora preispitati svoju politiku prema zapadnom Balkanu inače regiji prijeti dodatna destabilizacija koja može dovesti do oživljavanja ratnih sukoba, rekao je u petak Gerald Knaus iz Europske stabilizacijske inicijative (ESI), utjecajnog think tanka iz Berlina.

Naglasio je da “Moskva trenutno ima interes destabilizirati regiju zapadnog Balkana za Austrijsku novinsku agenciju (APA) te da Putin, pritisnut vojnom pomoći Europske unije Ukrajini i sankcijama, traži prostor za protuudarac. “Zapadni Balkan je idealna prilika za takav potez”, rekao je sociolog i stručnjak za pitanja migracija Knaus.

Ukrajina ekspresno odgovorila NATO-u: ‘ Djelujte odmah!’

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba objavio je na Twitteru:

“Sudjelovao sam na izvanrednom sastanku ministara vanjskih poslova NATO-a. Moja poruka: djelujte odmah dok ne bude prekasno. Ne dopustite Putinu da Ukrajinu pretvori u Siriju. Spremni smo za borbu. Borbu ćemo nastaviti. Ali sada su nam potrebni partneri koji će nam pomoći konkretnim, odlučnim i brzim akcijama.”

Šef NATO-a: ‘Dani koji dolaze vjerojatno će biti i gori. Rusija će uvesti teže naoružanje’

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je da će dani koji dolaze “vjerojatno biti gori” jer se očekuje da će ruske snage unijeti teže oružje i nastaviti s napadima diljem Ukrajine.

Govoreći nakon izvanrednog sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a, Stoltenberg je opisao rusku invaziju na Ukrajinu kao “najgoru vojnu agresiju u Europi desetljećima”.

S gradovima pod opsadom, granatiranim školama, bolnicama i stambenim zgradama. Nepromišljene akcije oko nuklearne elektrane sinoć i brojni ubijeni ili ranjeni civili.

Dani koji dolaze vjerojatno će biti gori, s više smrti, više patnje i više razaranja, piše The Guardian.

Stoltenberg je naglasio da NATO ne želi rat s Rusijom.

Govoreći u Bruxellesu, rekao je da je NATO “obrambeni” savez. “Naš temeljni zadatak je zaštititi naših 30 nacija”, rekao je.

“Mi nismo dio ovog sukoba i imamo odgovornost osigurati da on ne eskalira i ne širi se izvan Ukrajine. To bi bilo još razornije i opasnije, uz još više ljudske patnje”, izjavio je.

Rusi objavili video i tvrde da trupe ulaze na područje Kijeva

Video koji su objavile ruske vlasti prikazuje ruske trupe kako ulaze na područje Kijeva u Ukrajini.

Navodi o ruskom kršenju ljudskih prava u Ukrajini: Vijeće HCR odobrilo istragu

Vijeće UN-a za ljudska prava u petak je velikom većinom izglasalo rezoluciju kojom osuđuje rusko kršenje ljudskih prava za vrijeme invazije na Ukrajinu zbog čega se osniva istražna komisija koja treba istražiti te navode.

Trideset i dva člana Vijeća glasala su za rezoluciju donesenu zbog Ukrajine, Rusija i Eritreja glasale su protiv, a 13 je članova bilo suzdržano.

Vijeće sa sjedištem u Ženevi ne može donijeti pravno obvezujuće odluke, no njegove odluke šalju važne političke poruke i Vijeće može odobriti istrage poput one koju treba provesti tročlana komisija osnovana glasanjem u petak.

Ukrajinska veleposlanica pri Ujedinjenim narodima u Ženevi Jevgenija Filipenko rekla je Vijeću nekoliko minuta prije glasanja da postoje “nepobitni dokazi o velikom i sustavnom ruskom kršenju ljudskih prava kao i njihovih ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti”.

Naša je zajednička dužnost osigurati da se utvrdi odgovornost, istraže ruski zločini i identificiraju odgovorni, rekla je Filipenko.

Rusija, koja svoje akcije od 24. veljače naziva “specijalne operacije”, zanijekala je ciljanje civila u Ukrajini.

Ruski izaslanik Jevgenij Ustinov rekao je Vijeću da će pobornici rezolucije “upotrijebiti bilo koja sredstva da okrive Rusiju za događaje u Ukrajini”.

Zasad se ne zna kako će komisija, koja je uspostavljena na početno razdoblje od godinu dana, raditi zajedno s postojećim timom UN-a za ljudska prava u zemlji.

Tim Međunarodnog kaznenog suda (ICC) u Den Haagu otputovao je u četvrtak u “ukrajinsku regiju” kako bi ispitao moguće ratne zločine svih strana u sukobu, rekao je njegov glavni tužitelj Reutersu.

Zelenskij: Ruski ratni zločinci će odgovarati

“Pozdravljam osnivanje Međunarodnog istražnog povjerenstva od strane Vijeća za ljudska prava #UN-a za istraživanje činjenica ruskih ratnih zločina protiv Ukrajine. Dokazi će se dokumentirati i koristiti na međunarodnim sudovima. Ruski ratni zločinci će odgovarati”, objavio je Zelenskij.

Rusija blokirala BBC, Glas Amerike, RSE, Deutsche Welle…

Rusko medijsko regulatorno tijelo Roskomnadzor priopćilo je danas da je blokiralo emitiranje kanala BBC, Glas Amerike, Radio Slobodna Europa, Deutsche Welle i još nekih medija zbog, kako se navodi, širenja lažnih informacija, javila je agencija RIA Novosti.

Ruski dužnosnici optužuju Zapad za širenje lažnih informacija o ruskom napadu na Ukrajinu, dok je predsjednik Vladimir Putin nazvao Zapad “carstvom laži”, navodi Reuters.

Putin: ‘Nemamo zle namjere protiv naših susjeda’

Predsjednik Putin upozorio je one koji se protive ruskim akcijama u Ukrajini “da ne pogoršavaju situaciju” nametanjem dodatnih ograničenja njegovoj zemlji.

Ruski predsjednik govorio je na sjednici vlade koja je emitirana na državnom informativnom kanalu Rossiya 24. “Nemamo zle namjere protiv naših susjeda”, tvrdi Putin.

I kaže da njegova vlada ne vidi “potrebu” da njezini susjedi poduzmu daljnje mjere koje će “pogoršati naše odnose”.

“Mislim da svi moraju razmišljati o tome kako normalizirati odnose, normalno surađivati i normalno razvijati odnose”, dodaje.

Putinovo obraćanje je emitirano u vrijeme dok se ministri vanjskih poslova sa cijelog Zapada okupljaju u Bruxellesu kako bi razmotrili kako održati pritisak na Rusiju.

Putin također ponavlja svoju prethodnu tvrdnju da su sve dosadašnje akcije ruske vojske poduzete “isključivo kao odgovor na neke neprijateljske akcije protiv Ruske Federacije”, prenosi BBC.

Bivši ukrajinski predsjednik: ‘Nemojte se bojati Putina’

Bivši ukrajinski predsjednik Petro Porošenko javio se u program BBC-ja pa rekao da Ukrajinci ne gube ni Harkiv ni Mariupolj ni Kijev.

Kaže da Putin može ugasiti svjetlo, ali ne može ubiti ukrajinsku dušu. Upitan oko konvoja koji okružuje Kijev, kaže kako je Putin odlučio da će okružiti glavni grad Ukrajine ako ga već ne može osvojiti, a da to ne može, kaže, dokazali su u zadnja tri dana.

Govori kako je on sam osobno bio u pregovorima s Putinom i to punih pet godina.

“Molim vas, ne vjerujte Putinu. Nemojte mu dati povjerenje jer on se svojih riječi ne drži. Naposljetku, ne bojte se Putina. Učite od Ukrajine koja ga se ne boji, koja je spremno uzela oružje te koja se od njega brani”, kaže.

Njemačka tajna služba: ‘Najkrvavija faza rata možda tek dolazi. Putinu su svi iz vlasti i dalje lojalni’

Njemački mediji javljaju da stručnjaci Federalne obavještajne službe (BND) i Bundeswehra svakodnevno analiziraju kretanje ruskih trupa i otpor ukrajinskih oružanih snaga. Prognoze njemačke tajne službe o mogućem daljnjem tijeku rata nisu baš optimistične, navodi ARD.

Prema njemačkim sigurnosnim krugovima, Moskva namjerava preuzeti kontrolu nad istočnom Ukrajinom što je prije moguće, a još uvijek postoje i planovi za preuzimanje  Kijeva. Najkrvavija faza rata možda tek dolazi.

Putinova vojska još nije upotrijebila neke od oružanih sustava u njihovom arsenalu, a neke jedinice koje su spremne na granici još nisu iskorištene, navodi BND.

Njemačka tajna služba BND predviđa i da se Putin ne treba plašiti unutarnje pobune. Ruskom predsjedniku su svi iz vlasti i dalje maksimalno lojalni.

Zelenski nakon raketiranja elektrane: ‘Nismo li se zajedno 1986. borili protiv posljedica Černobila’

Ukrajinski predsjednik Zelenski kaže da je ruski napad na nuklearnu elektranu Zaporožja mogao uzrokovati uništenje jednako “šest Černobila”.

Počeo je televizijsko obraćanje s: “Narode Ukrajine! Preživjeli smo noć koja je mogla zaustaviti tijek povijesti – povijest Ukrajine, povijest Europe.”

Rekao je da je Rusija znala što radi kada je uperila granate izravno u postaju i nazvao to činom “terora na nečuvenoj razini”.

Obraćajući se Rusima, kaže: “Kako je to uopće moguće? Nismo li se zajedno 1986. borili protiv posljedica černobilske katastrofe?”

Poziva Ruse da “izađu na ulice i kažu vladi da želite živjeti”.

Kaže da je u kontaktu sa svjetskim čelnicima, za koje je rekao da su “šokirani” razvojem događaja oko tvornice.

Također poziva na zonu zabrane letova iznad Ukrajine i sankcije protiv “nuklearne terorističke države”. “Radijacija ne zna za granice vaše zemlje”, rekao je.

Rusi su usredotočeni na Kijev, nalaze se 60 km od grada

Ruske snage usredotočene su na opkoljavanje Kijeva, objavilo je ukrajinsko ministarstvo obrane u petak.

U priopćenju se navodi da su ruske trupe “blokirane i zaustavljene u području Makarova”, koje je oko 60 km (37 milja) udaljeno od glavnog grada Ukrajine.

Ministarstvo je priopćilo kako su ruske oružane snage iscrpile većinu svojih operativnih pričuva i započele “pripreme za prijenos dodatnih snaga i resursa iz južnih i istočnih vojnih okruga”.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u četvrtak da rat u Ukrajini “teče prema planu”, unatoč procjenama drugih zemalja da invazija Kremlja nije išla prema planu.

Ministarstvo obrane Ukrajine priopćilo je da se ruske snage nastavljaju pripremati za iskrcavanje na obali Crnog mora.

I dok još uvijek pokušavaju osvojiti Kijev, ruska vojska ušla je u okolna mjesta glavnog grada Ukrajine, a sada su snimljeni i prizori koje ostavljaju iza sebe.

Naime, svjetski mediji objavili su snimku dronom iz Borodyanke, malog mjesta od oko 60 kilometara od Kijeva na kojoj se vide zapaljena vozila, granatirane zgrade te stanovi iz kojih bukti vatra ili pak izlazi dim, prenose RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari